Löfven på Utøya: Stor ära att få vara med

Uppdaterad
Publicerad

Terroroffren på Utøya stod upp för alla människors lika värde. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) på plats för en minnesstund om terrordåden i Norge 2011, dagen före tioårsdagen av massmordet.

– Det är viktigt att lyfta minnet av det som hände så att vi aldrig glömmer, sade han vid en pressträff på Utøya.

– När vi nu säger att vi aldrig får glömma det som hände, måste vi också leva upp till det löftet.

Han sade när han välkomnades på kajen att det är en stor ära att få vara med en sådan här dag.

– Norsk och svensk arbetarrörelse är så nära varandra, så för mig var det självklart.

Solen skiner dagen före tioårsdagen. Det är nästan vindstilla och det enda som hörs är de små vågorna som slår mot kajen då och då när en motorbåt passerar förbi utanför ön.

Stefan Löfven togs emot av representanter för Arbeiderpartiet och överlevare från terrordådet 2011 och deltog bland annat vid en kransnedläggning vid minnesmonumentet Lysningen.

– Vår mest grundläggande värdering är alla människors lika värde, sade statsministern.

– Vi är olika tack och lov – olikheten berikar oss – men värdet är detsamma och det stod de här ungdomarna upp för.

Alltid allvar

I morgon är det tio år sedan högerextremisten Anders Behring Breivik sköt ihjäl 67 personer på Utøya. Offren, som främst var barn och ungdomar, var på plats för Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF:s årliga sommarläger.

Anders Behring Breivik, som numera går under namnet Fjotolf Hansen, var utklädd till polis då han utförde dådet. Innan massmordet på ön hade han detonerat en bomb i regeringskvarteren i Oslo, i vilken åtta personer dödades.

– Det är alltid allvar när man kommer hit, men Utöya är i dag en plats med vitalitet och kraft. Här har ungdomen tagit tillbaka Utøya med en värdighet och framtidstro som inspirerar, sade Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Störe till TT när han anlände till Utøya.

Som alla andra ankom han ön med båten MS Thorbjörn, samma båt som terroristen använde för att ta sig över till Utöya vid terrordådet.

– Vi måste minnas det värsta angreppet på Norge sedan andra världskriget, det måste vi ha med oss. Det är många som upplever saknad och sorg, speciellt en dag som denna, sade Jonas Gahr Störe.

Fakta: Terrordåden i Norge

Klockan 15.25 den 22 juli 2011 detonerar en sprängladdning i en skåpbil som placerats i regeringskvarteren i Oslo. Åtta människor dödas, nio personer skadas allvarligt och 200 skadas lindrigt.

Två timmar senare sker massakern på Utøya, där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF vid tidpunkten har sitt årliga sommarläger. 67 personer skjuts ihjäl av gärningsmannen Anders Behring Breivik, som kommit till ön utklädd till polis. Två personer omkom genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år gamla.

Anders Behring Breivik, som numera har bytt namn till Fjotolf Hansen, greps på Utøya och dömdes i augusti 2012 till Norges strängaste straff – 21 års fängelse och förvaring. Förvaring innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället.

Gärningsmannen är dömd för att ha mördat 77 människor. Han har också fällts för terrorbrott.

Källa: 22 juli-kommissionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.