Lojalister backar från Nordirlands fredsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Paramilitära nordirländska lojalistgrupper har meddelat premiärminister Boris Johnson att de tillfälligt drar tillbaka sitt stöd för Långfredagsavtalet Fredsöverenskommelsen från 1998 gjorde slut på en flera decennier lång väpnad konflikt.

Skälet till tillbakadragandet är missnöje med brexitavtalet, enligt tidningen Belfast Telegraph.

Beskedet kommer dagen efter det att Storbritannien ensidigt förlängt en period med övergångsregler för kontroller av importerade livsmedel till Nordirland, ett drag som EU anser är ett avtalsbrott. Irlands utrikesminister Simon Coveney går så långt som att säga att det brittiska agerandet är ett bevis för att regeringen i London inte går att lita på.

Lojalister är den part i konflikten på Nordirland som förespråkar att landsdelen ska tillhöra Storbritannien, företrädesvis protestanter.

Ingen hård gräns

Det så kallade Nordirlandprotokollet i brexitavtalet trädde i kraft vid årsskiftet, då övergångsperioden efter det brittiska EU-utträdet löpte ut. Dokumentet slår bland annat fast att det inte får finnas någon ”hård” landgräns mellan Nordirland och EU-landet Irland, av rädsla för att det våld som under årtionden präglade konflikten på Nordirland ska blossa upp igen.

Då EU ändå kräver kontroller av varor som passerar gränsen till tullunionen och den inre marknaden beslutade parterna efter utdragna förhandlingar att flytta inspektionerna till hamnar och flygplatser, vilket i sin tur har fått lojalister att beklaga sig över att en ny gräns uppstår mellan Nordirland och resten av Storbritannien (egentligen Förenade kungariket, då Nordirland formellt inte ingår i Storbritannien).

Hot mot tullpersonal

I början av februari stoppades kontroller av varor i två nordirländska hamnar sedan personal hotats av vad myndigheterna beskrev som hårdföra unionister (lojalister). Händelsen ledde till ett infekterat ordkrig mellan Storbritannien och EU, som båda tog tullpersonal ur tjänst av säkerhetsskäl.

Omkring 3 500 personer dödades i ”The Troubles”, den runt trettio år långa konflikten på Nordirland, fram till undertecknandet av fredsöverenskommelsen 1998, det så kallade Långfredagsavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.