Foto: SVT

Lokala spökstäder allt vanligare i London

Uppdaterad
Publicerad

Londons skenande bostadspriser har gjort att allt fler hus och lägenheter står tomma. De med riktigt mycket pengar köper bostäder istället för att ha pengarna på banken. Något som lett till allt fler tomma lägenheter.

Fastighetsmarknaden i London är hetare än någonsin och allt fler utlänningar väljer att investera i hus och lägenheter i mångmiljonstadens fashionabla stadsdelar. Enligt färsk statistik från bolåneföretaget Nationwide har fastighetspriserna i London ökat med 18 procent det senaste året.

– Jag skulle uppskatta att mellan 50 och 70 procent av bostäderna i vissa områden är tomma. Ägarna bor någon annanstans och har ofta flera fastigheter, säger Patrick Bullick, chef för det brittiska mäklarsamfundets avdelning i London till nyhetsbyrån Reuters.

Stadsdelar som Belgravia, Knightsbridge och Mayfair i centrala London har länge lockat rika utlänningar. Och där har också fastighetspriserna ökat rejält de senaste åren. Men de som köpt lägenheter där tidigare har ofta haft för avsikt att bo där. Enligt statistik från mäklarföretaget Knight Frank LLP har utlänningar köpt 69 procent av alla bostäder i London de senaste två åren.

Söker trygghet

Det nya fenomenet blir extra tydligt på gatan Bishops Avenue nära parken Hampsted Heath i norra London. Men trots gatans attraktionskraft står uppskattningsvis en tredjedel av husen tomma.

Enligt tidningen The Guardian handlar det om fastigheter med ett värde på hissnande 3,5 miljarder svenska kronor. Många av husen ägs av företag registrerade i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Bahamas. 

– När priserna stiger så kraftigt som de gör finns det ingen anledning att bo där. De köps bara som investeringar. Det finns ingen anledning att renovera eftersom de stiger i värde ändå, säger Patrick Bullick

Hårdare tag mot skattefuskare, har tillsammans med låga räntor och det faktum att Londons fastighetsmarkand ses som en säker investering när det är oroligt i världen driver upp priserna. 

– Schweiziska banker har städat upp ordentligt efter att amerikanska myndigheter började intressera sig för de gömda tillgångarna som schweiziska konton. Det har gjort London ännu mer populärt som placering, säger Patrick Bullick.

Kräver åtgärder

Efter finanskris och hårda sparpaket börjar nu Storbritanniens ekonomi återhämta sig, och det beror främst på att konsumtionen ökar. Men ett problem med de obebodda lägenheterna är att det inte bor någon där som kan bidra till konsumtion och tillväxt.

Samtidigt har de stigande fastighetspriserna lett till att brittiska låg- och medelinkomsttagare får allt svårare att köpa en bostad.

– Situationen på Bishops Avenue visar hur galen Londons bostadsmarknad är, säger David Ireland till The Guardian.

Ireland är ordförande för föreningen ”Homes from empty homes”, som verkar för att hjälpa folk in på bostadsmarknaden. Nu höjs också allt fler röster för att stadens politiker ska politikerna ska skapa mer rättvisa på Londons bostadsmarknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.