Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protesterna kommer att också ske i andra delar av Spanien. Bland annat i Barcelona, Madrid och Málaga. Foto: AP

Lokalbefolkning i massprotest mot turismen på Kanarieöarna

Publicerad

”Ditt paradis, min misär”. Tusentals missnöjda boende på Kanarieöarna gick på lördagen man ur huse och protesterade mot turismen på Kanarieöarna.

Under parollen ”Canarias tiene un límite” (Kanarieöarna har en gräns) protesterade lokalbefolkningen på lördagen för en mer hållbar turism och för ett eventuellt tak för antalet besök på öarna. På kanarieön Teneriffa pågår också en hungerstrejk mot byggandet av två nya lyxhotell på öns södra sida.

Hårt tryck

En tredjedel av den kanariska befolkningen riskerar att drabbas av fattigdom eller socialt utanförskap som en följd av massturismen, enligt rapporter. Turismen innebär också ett hårt tryck på vård, sophantering, vattenförsörjning och biologisk mångfald, skriver TT.

Ett annat problem som pekas ut är uthyrningen av semesterbostäder. Dels lägger turistföretagen beslag på alla bostäderna, dels är hyrorna så höga att lokalbefolkningen har svårt att ha råd att bo kvar.

14 miljoner turister förra året

Även priserna på livsmedel, kollektivtrafik och el, gas och bränsle har ökat det senaste året.

Förra året besökte runt 14 miljoner turister Kanarieöarna, enligt spanska siffror, medan den bofasta befolkningen uppgår till 2,2 miljoner.

Se protesterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.