Advokat Peter Bibring är en av advokaterna som jobbar med stämningen: ”Det är en fråga om liv och död”. Foto: ACLU / David Zalubowski, AP / TT

Lompoc-fängelset i USA stäms efter hundratals coronafall

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 70 procent av de intagna har testat positivt för coronaviruset. Nu stämmer en rad fångar det amerikanska Lompoc-fängelset i Kalifornien.

En 37-årig terrordömd svensk har nyligen dött i covid-19 i det amerikanska Lompoc-fängelset.

– Det är en tragedi, men tyvärr är blir jag inte förvånad eftersom jag sett misskötseln av den här pandemin på det här fängelset, säger Peter Bibring vid människorättsorganisationen ACLU och en av advokaterna som arbetar med stämningen.

Närmare 70 procent av Lompoc-fängelsets intagna har testat positivt för coronaviruset. I stämningen, som är 189 sidor lång, beskrivs situationen som dödlig och olaglig.

Skyldighet att skydda intagna

– USA har en konstitutionell skyldighet att skydda människor som fängslas, säger Peter Bibring.

Han syftar på det åttonde tillägget i den amerikanska konstitutionen som säger att det är förbjudet för staten att utsätta människor för grymma och ovanliga bestraffningar. Stämningen listar flera händelser där advokaterna menar att fängelset misslyckats med att upprätthålla konstitutionen. Det handlar bland annat om att personalen ignorerat intagnas symptom och om bristande möjligheter för de intagna att sköta sin hygien.

SVT Nyheter har sökt myndighetschefen på Federal bureau of prisons, BOP, Michael Carvajal och fängelsedirektören på Lompoc, Louis Milusnic för en kommentar, men inte fått svar.

”En fråga om liv och död”

– Det här är dödligt. Det här är bokstavligt talat en fråga om liv och död. Den här sjukdomen är så allvarlig att hela USA och världen stängt ned. Fängelserna har en skyldighet att vidta samma typer av åtgärder för att minska spridningen. Det har man inte gjort, säger Bibring.

SVT: I ett fängelse finns det begränsade möjligheter att förhindra smittspridning och samtidigt upprätthålla säkerheten. Har ni ingen förståelse för det?

– De hade kunnat hjälpa till med tvål, handsprit, masker, tidigt. Men framförallt hade de kunnat förvandla några av fångarnas straff till husarrest i deras hem i stället. Så har man ju exempelvis gjort när det gäller fängelsedömda tidigare medarbetare till president Trump. 

Peter Bibring säger att fallet med den avlidne svensken omfattas av stämningen mot myndigheterna och fängelset.

En fånge med kronisk astma drabbades av symptom som tydde på covid-19, feber, diarré och smärtor. Men han ignorerades i fem dagar när han bad om vård. Först när han fick akut andningssvikt och kollapsade i cellen fick han vård och sattes på respirator.

En annan fånge som tillhör en riskgrupp för covid-19 uppvisade symptom och placerades först i isoleringscell i ett antal dagar, och därefter i en sovsal med andra fångar som testat positivt. Sovsalen hade stängts tre år tidigare på grund av mögelproblem och inte rengjorts innan fångarna placerades där. Det saknades tvål och möjligheter till dusch och salen var tom bortsett från de madrasser som vakterna kommit in med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer