London inför hårda restriktioner – har upptäckt ny mutation av viruset

Publicerad

De nya restriktionerna i London är de striktaste hittills och de kommer efter en kraftig uppgång i antalet nya fall av covid-19, rapporterar The Guardian. Samtidigt varnar Storbritanniens hälsoministern för att man upptäckt en ny variant av viruset.

Restriktionerna börjar gälla från och med midnatt natten till onsdag den 16 december och innebär bland annat att restauranger och pubar ska vara stängda och att bara hemkörning och takeaway kommer att vara tillgängligt.

Människor får inte heller umgås utöver de man bor vid, eller några nära utvalda personer som man umgås med. Detta gäller både inomhus och till viss del utomhus.

I parker och på stränder får grupperna bestå av max sex personer.

– De här åtgärderna är tuffa men vi får inte svikta nu, säger hälsominister Matt Hancock, rapporterar Reuters.

Även biografer ska vara stängda.

Brant ökning hos de yngre

Londons borgmästare Sadiq Khan beskriver spridningen av covid-19 i den brittiska huvudstaden som ”djupt oroväckande” och har också begärt att regeringen ska stänga alla skolor i förtid.

Enligt honom ska antalet positiva covid-19-test ha ökat med 75 procent i åldersgruppen 10-19 sedan förra veckan.

– Om regeringen inte är försiktig kommer de här barnen smitta väldigt utsatta personer när folk slappnar av under julen, säger Sadiq Khan enligt BBC.

Även landskapen Essex och Hertfordshire berörs av de nya restriktionerna.

Ny variant av virus

Samtidigt varnar hälsoministern för att man upptäckt en ny variant av viruset, rapporterar BBC.

Enligt Matt Hancock har man identifierat över 1 000 fall hittills, de allra flesta i södra Storbritannien. Han poängterar dock att den nya mutationen inte verkar vara farligare och det ska i nuläget inte heller leda till problem med de framtagna vaccinen.

– Men inledande analyser tyder på att denna variant sprider sig snabbare än den tidigare existerande varianterna, säger han enligt AFP.

Tonar ned faran

Fergus Walsh, medicinsk redaktör på BBC, manar folk att inte bli oroliga över den nya mutationen.

”Det finns många olika varianter och i det här läget skulle jag inte tolka in för mycket i detta för detta är vad virus gör, de muterar”, skriver han i en kommentar hos  BBC.

Världshälsoorganisationen känner till den nya mutationen, uppger WHO-chefen Michael Ryan.

– Den här typen av evolution är vanligt hos virus, säger han till The Guardian.

Sedan tidigare har en muterad version av sars-cov-2 upptäckts på minkfarmar i Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.