Foto: TT.

Knepet: Spara pengar med nytt lån

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folket är skyldiga hisnande 268,5 miljarder kronor i uppskov efter att ha sålt bostäder. Men det finns knep för att sänka sina kostnader för den som begärt uppskov efter vinsten av en bostadsförsäljning.

Pensionären Judith Jäderberg har både sålt och köpt en bostadsrätt. När hon sålde valde hon att begära uppskov på vinsten istället för att betala reavinstskatten på 22 procent i nästkommande års deklaration.

– För några år sedan så kollade jag med min bank om jag skulle avbetala min reavinstskatt men de tyckte inte att det var läge för det, eftersom att jag fick mer pengar för mina sparade slantar på banken. Men nu när räntorna gått ned enormt mycket var det flera som tyckte att jag skulle betala av reavinstskatten, säger hon.

2008 införde alliansregeringen skatt på uppskoven, som brukar kallas för uppskovsränta och motsvarar en ränta på 3,25 procent. Men nu när sparräntan och bolåneräntan är nere på rekordlåga nivåer är det billigare ta ett bolån och betala av reavinstskatten för den som valt att skjuta upp uppskovet.

Gäller att tänka efter

Men det finns ännu mer pengar att hämta för den som betalat av reavinstskatten efter att tidigare ha betalat uppskovsränta.

För den som lånar pengar på sin bostad för att betala reavinstskatt gäller det att tänka efter, eftersom månadskostnaden då förändras och du kan bli tvungen att öka amorteringen.

– Det låter som en bergsäker affär, men den är kortsiktig. Man tar ju ett lån, men man vet inte vad räntan blir i framtiden. Uppskovsreglerna kan dessutom förändras. Men lånet finns alltid kvar, säger SVT Nyheters ekonomikommentator Peter Rawet.

Judith fick tillbaka mellanskillnaden

Efter att Judith läst en artikel i Dagens Nyheter om uppskov, fick hon reda på att det går att ompröva deklarationer upp till fem år tillbaka i tiden. Istället för den uppskovsränta som hon tidigare betalat, skulle hon endast betala en kostnadsränta, alltså samma ränta som man betalar när man får kvarskatt, som i dag ligger på 1,25 procent.

Judith skickade in en blankett med de nya uppgifterna till Skatteverket. Uppskovsräntan byttes då ut mot kostnadsräntan och fick hon tillbaka mellanskillnaden.

– Jag fick det beviljat av Skatteverket och då visade det sig att det var över 12.500 kronor som jag skulle få tillbaka, säger Judith, som rekommenderar andra att göra likadant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer