”Inget spontandåd”

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta tyder på att attentatet mot tidningen Charlie Hebdo var välplanerat, berättar SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten. ”De som utfört dådet är uppenbart vältränade och fullständigt hänsynslösa”, säger hon från Paris.

I natt publicerades en teckning av Isis högste ledare på Charlie Hebdos sajt, och röster har höjts för att detta kan ha utlöst dådet, men enligt SVT:s korrespondent tyder mycket på att morgonens attack var välplanerad.

– Ja, det är ju vad man omedelbart anför som motiv, men dådet kan inte vara ett spontandåd. Den här redaktionen ligger undangömd, det finns ingen namnskylt utanför. Och här jobbar normalt sett inga tecknare. De var inne i dag på ett möte, normalt sett är det bara 2-3 personer inne på redaktionen. Så det kan inte ha varit något man spontant kom på i dag, och de här som har utfört dådet är uppenbart vältränade och fullständigt hänsynslösa.

”Inget man kan sätta ord på”

Enligt Ulrika Bergsten börjar nu konsekvenserna av dagens attack sakta sjunka in hos parisborna, och många är chockade.

– Det som var förvirring på eftermiddagen när vi kom hit har nu övergått till chock. Människor samlas i tysta klungor runt här och man har lämnat blommor och tänder ljus. Och det finns egentligen ingenting att säga, det finns inget man kan sätta ord på. Det är förfärligt.

Under kvällen hölls demonstrationer till stöd för tidningen och det fria ordet i flera franska städer.

”Lugn stämning”

Ulrika Bergsten besökte själv Charlie Hebdo för ett par månader sedan, och säger att det då rådde ett lugn på redaktionen, detta trots att man tidigare utsatts för attentat.

– Stämningen var lugn, och vad jag vet hade man inte utsatts för något specifikt hot just när jag var där. Men inne på redaktionen fanns en bränd skylt med tidningens namn från ett tidigare attentat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet