Brasiliens förre president Luiz Inacio ”Lula” da Silva. Foto: TT

”Lula” förhörd i korruptionshärva

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliansk polis har genomsökt Luiz Inácio ”Lula” da Silvas hem och tagit in den inflytelserike före detta presidenten för förhör. Insatsen är en del i utredningen av den gigantiska mut- och korruptionshärvan kring det statliga oljeföretaget Petrobras.

Förutom Lulas hem i Sao Paolo genomsöktes även kontoren för expresidentens institut, Lula-institutet, igenom liksom familjemedlemmars och kompanjoners hem. Lula fick lämna polisstationen efter tre timmar av utfrågning.

Lula väljer nu att kritisera korruptionsutredningen mot honom. I en tv-sänd presskonferens säger Lula att han inte är rädd för åklagarna och att han förtjänar lite mer respekt.

– Om de hade velat tala med mig så hade det räckt att ringa upp mig, så hade jag kommit till dem, säger Lula.

Kretsar kring lyxlägenhet

Enligt åklagaren har Lula tagit emot flera förmåner från företag involverade i härvan, och det finns även misstankar om att korruptionspengar bland annat finansierat politiska kampanjer. Anklagelserna mot Lula har kretsat kring en sjönära lyxlägenhet och ett fritidshus. Lula har förnekat ägarskap av lägenheten och all inblandning i Petrobras-härvan.

Lula var president mellan 2003 och 2010 och är den kanske mest omtyckte ledaren i Brasiliens moderna historia. Lula-institutet kallar i ett uttalande gripandet ”godtyckligt, olagligt och oförsvarbart”. Även Brasiliens arbetsmarknadsminister Miguel Rossetto rasar över polisinsatsen.

Demonstrationer utanför

Samtidigt ledde demonstrationer utanför expresidentens hem till sammandrabbningar mellan Lula-anhängare och regeringskritiker.

Sao Paulobörsens ledande index, Bovespa, reagerade positivt på gripandet och stiger med 5 procent, medan Brasiliens valuta real lyfter med över 3 procent, rapporterar Financial Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.