Luiz Inacio Lula da Silva (t.v i bilen) på väg till ceremonin under nyårsdagen. Foto: Andre Penner/TT

Lula insvuren som Brasiliens president

Publicerad

Veteranen Lula da Silva är nu återigen Brasiliens president, mindre än fem år efter att han dömts i en korruptionsskandal. Det blir 77-åringens tredje mandatperiod på posten.

Avgående presidenten Jair Bolsonaro uteblev från ceremonin.

Brasiliens president heter – ännu en gång – Luiz Inacio Lula da Silva. Klockan 15 på nyårsdagen, lokal tid, lovade veteranen att ”upprätthålla, försvara och lyda konstitutionen”.

På huvudstaden Brasilias gator steg jublet.

Tusentals hade sjungit och dansat från tidigt på morgonen. Många var klädda i Arbetarpartiets röda färg. Andra var klädda i den brasilianska flaggans gula och gröna kulörer, som under Bolsonaros styre har kommit att symbolisera högerradikalismen.

– De här färgerna tillhör alla, säger gymnasieeleven Sofia de Souza Martins som rest till huvudstaden från São Paulo för att närvara.

Omfattande säkerhet

Säkerheten inför söndagens praktfulla ceremoni var rigorös, en avspegling av den djupa politiska splittringen i Brasilien. Rekordmånga poliser, omkring 8 000, hade kallats in för att garantera säkerheten vid ceremonin i Brasilia.

Förra veckan greps en man för att ha placerat en bomb i en tankbil nära flygplatsen i Brasilia. Flera anhängare till högerpolitikern och avgående presidenten Jair Bolsonaro ska ha planerat attentatet i syfte att skapa kaos inför installationen av Lula.

Bolsonaro själv har lämnat Brasilien och åkt till Florida i USA, enligt uppgift för att slippa vara med vid installationen – vilket traditionen annars påbjuder.

Tuffa utmaningar

Lula har lovat att försöka ena det polariserade Brasilien.

Utmaningar saknas inte. Bland annat har presidenten lovat att få fart på landets ekonomi, skydda regnskogen i Amazonas samt bekämpa fattigdom och sociala klyftor. Uppskattningsvis lider 30 miljoner brasilianare av hunger och ekonomin har inte återhämtat sig efter coronapandemin.

Lula kommer dessutom att ha en kongress med Bolsonaros konservativa anhängare i majoritet emot sig.

Fakta: Lula da Silva

Född som Luiz Inácio da Silva 1945 i den fattiga delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien.

Började kallas Lula (”bläckfisk”) när han blev fackföreningsprofil i São Paulos jättelika industriområden på 1970-talet. Några år senare lade han officiellt in smeknamnet i sitt namn, och kallas numera bara Lula i hemlandet.

Är utbildad svarvare och har aldrig studerat vid universitet. Förlorade ett finger i en arbetsolycka på 1960-talet. Hans vänsterpatos sägs stamma från upplevelsen att blödande bli avvisad från flera sjukhus innan han till slut fick vård.

Ställde som socialdemokratisk ledare upp i flera presidentval från 1989 och framåt innan han slutligen vann 2002.

Efter att ha styrt i två perioder drog Lula sig tillbaka med vacklande hälsa 2011.

Var inblandad i en omfattande politisk skandal som slutade med att han 2017 dömdes till fängelse anklagad för korruption. Domen hävdes senare sedan det konstaterats att domaren varit partisk.

I det mycket jämna valet den 30 oktober i fjol segrade Lula med 50,9 procent av rösterna, mot Jair Bolsonaros 49,1 procent.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.