Brasiliens tidigare president Lula slår tillbaka anklagelserna om korruption och hävdar att det handlar om att ”krossa honom politiskt” inför valet 2018. Foto: TT

Lula slår tillbaka anklagelser

Publicerad

Dagen efter att han åtalats för korruption kommenterar Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva anklagelserna – och hävdar att det egentligen handlar om att ”krossa honom politiskt” inför valet 2018.

– Som i en intrig i en såpopera, så har de skapat en epilog: De valde Temer, de såg till att Dilma fick lämna sitt ämbete... och nu vill de krossa Lulas politiska liv, slog han fast på en presskonferens i Sao Paolo där den forne presidenten flankerades av anhängare i Arbetarpartiet (PT).

Lula syftar på landets nuvarande president Michel Temer som under dramatiska omständigheter tog över efter Dilma Rousseff sedan hon fällts i en riksrättsprocess. Dilma Rousseff efterträdde 2010 i sin tur Lula själv på presidentposten.

Nio miljoner i mutor

I onsdags väcktes ett åtal mot den 70-årige Lula där han bland annat anklagas för att ha tagit emot motsvarande nio miljoner kronor i mutor. Åtalet är kopplat till korruptionsskandalen med Petrobas, det statliga oljebolaget som skinnades systematiskt av korrupta direktörer och politiker.

En åklagare gick till och med så långt att han pekade ut den tidigare presidenten som hjärnan, ”den främste anföraren” bakom härvan.

Lula var Brasiliens president mellan 2003 och 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.