Nej till Jas Gripen-affären Foto: TT

Nej till Jas Gripen – folkomröstning klar

Uppdaterad
Publicerad

Schweizarna röstade i dag nej till att köpa Jas Gripen från Sverige. Därmed blir 23-miljardersaffären inte av.

Resultatet i den schweiziska folkomröstningen är nu klart. 53,4 procent röstade nej och 46,6 procent ja.

På nej-sidans valvaka korkades champagneflaskorna upp redan innan alla röster hade räknats, eftersom försprånget var ointagligt.

Jas Gripen-köp

Det är en överraskning att de traditionellt sett försvarsvänliga schweizarna röstar nej, särskilt som ja-sidan har haft betydligt starkare ekonomiska muskler att sätta in bakom sin kampanj.

Valdeltagandet ser ut att bli ovanligt högt för en schweizisk folkomröstning, vilket förklaras med intresset för Gripen. När nästan alla kantoners röster räknats ligger det på 56 procent.

Argumentet emot: ”Gripen ett pappersplan”

Även inför folkomröstningen har nej-sidan haft ett försprång i opinionsmätningarna.

På nej-sidan fanns främst rödgröna partier som inte tycker att Schweiz ska lägga drygt 3 miljarder schweizerfranc, runt 23 miljarder kronor, på stridsflyg när skolor och annat behöver pengar. Dessutom är det ett ”pappersplan” hävdar de, eftersom planet är under utveckling.

Ja-sidans argument har handlat om säkerhet och att Schweiz måste ersätta sina F-5 Tiger, som snart tjänat ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet