Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Månsonden Odysseus på månen. Foto: Intuitive Machines via AP/TT

Lyckad landning på månen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en privat sond landat på månen. Sonden Odysseus – ett samarbete mellan Nasa och Elon Musks företag Space X – lyfte från Florida för en vecka sedan.

Klockan 00.39 natten mot fredagen meddelade Intuitive Machines i sin lajvstream från landningen att deras sond klarat resan, landat på månen och sänder en svag signal.

Att det numera i allt högre grad är privata företag som utför rymduppdragen är en medveten strategi för USA.

Fortfarande riskfyllt

För en månad sedan landade en japansk sond på månen och landet blev därmed det femte i världen som har klarat av att landa en farkost på månen, efter USA, Sovjetunionen, Kina och Indien.

Det är dock fortfarande en riskfylld verksamhet. USA:s senaste försök att nå månen, sonden Peregrine från operatören Astrobotic, fick problem efter uppskjutningen för drygt en månad sedan. Astrobotic tvingades låta den störta mot Stilla havet.

Hittills är alla pågående expeditioner obemannade. Den senaste gången människor var på månen var Apollo 17-expeditionen i slutet av 1972, alltså över 50 år sedan. Men om de nuvarande projekten går bra planerar både USA och Kina att skicka rymdfarare till månen senare detta årtionde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.