Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på när Dart krockar med asteroiden. Foto: Nasa/APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lyckad Nasa-krock med asteroid: ”Den är så söt”

Uppdaterad
Publicerad

Nasa har testat att påverka en asteroids omloppsbana genom att låta en liten rymdfarkost i hög hastighet krocka med asteroiden Dimorphos. Nu uppger uppdragets ingenjörer att det kommer ta två månader att få tillbaka data från kollisionen.

– Ett väldigt viktigt steg framåt för planetförsvar, skriver Don Beyer, styrelseledamot vid amerikanska kommittén för rymd- och flygteknik på Twitter.

Under natten till tisdag testade amerikanska rymdmyndigheten Nasa sin rymdfarkost Dart (Double asteroid redirection test), som sköts upp i rymden redan 2021, rapporterar CNN. Nattens test gick ut på att se om en rymdfarkost med enbart mekanisk kraft kan avleda eventuella asteroider eller andra himlakroppar som är på kollisionskurs med jorden.

Man genomför den här typen av experiment för att utveckla vad Nasa kallar för ”planetförsvar”. Nu inväntar Nasa att den fullständiga datan från krocken ska komma tillbaka till jorden – vilket kommer ta runt två månader.

– Vi kommer tillbringa de kommande månaderna och åren med att utforska kursen som vårt uppdrag har påbörjat, men det ser verkligen otroligt ut, säger Carolyn Ernst, forskare vid Dart Draco-projektet.

Avsiktlig krock

Manövern avlöpte väl och i hög hastighet krockade Dart avsiktligt med en liten asteroid som heter Dimorphos som kretsar kring den större, jordnära asteroiden Didymos. Målet var att knuffa till Dimorphos så att den åker in i Didymos omloppsbana och att dess gravitation binds till den större asteroiden. 

Dart är en liten rymdfarkost och forskarteamet liknar kollisionen med en golfbil som kraschar in i en av de stora pyramiderna.

Uppdragets projektledare Ed  Reynolds beskriver minuterna innan kollisionen som ”ren och skär glädje”. När bilderna på asteroiden senare kom tillbaka till Nasa reagerade forskarteamet med en barnlik förtjusning.

– Den är förtjusande – det ser ut som en liten måne. Den är så söt, beskriver Carolyn Ernst under en presskonferens på måndagen.

Asteroiden är täckt av små block och Ernst säger att forskarteamet misstänker att det är en ”löst konsoliderad hög av bråte”.

Första gången

Enligt Nasa är detta världens första försök att ändra rörelsen hos en himlakropp. Asteroiderna har valts ut eftersom de inte utgör något hot mot jorden och därför fungerar bra för testet. Mer än 1 000 personer har jobbat på Dart-projektet i mer än sju år för att kunna genomföra testet.

Don Beyer, styrelseledamot vid amerikanska kommittén för rymd- och flygteknik, beskriver Dart som en ”historisk framgång”.

– Ett väldigt viktigt steg framåt för planetförsvar, skriver han på Twitter.

– Risken för asteroidnedslag och andra farliga rymdobjekt är låg, men skadorna skulle bli enorma. Att utveckla förmågan att förhindra framtida kollosion är ett viktigt långsiktigt mål.

Rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test) sköts upp den 24 november i fjol.

Målet, över en miljon mil från jorden, är asteroidmånen Dimorphos som är 160 meter i diameter.

Dart är ett samarbetsprojekt mellan Nasa och Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL).

Sammanställning: TT
Källa: Nasa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer