Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elon Musks företag Space X har lyckats skjuta upp rymden – men glädjen blev inte riktigt så långvarig som företaget hoppats på. Foto: Space X

Lyckad uppskjutning för Elon Musks Starship – förstördes på vägen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Tredje gången gillt. Elon Musk lyckades till slut skjuta upp jätteraketen Starship under torsdagen. Kort därefter meddelade Space X att raketen förstördes under återinträden i atmosfären.

Elon Musks företag Space X lyckades till slut, efter två tidigare misslyckade försök, att skjuta upp raketen Starship på torsdagseftermiddagen svensk tid.

Uppskjutningen från Boca Chica i Texas gick som planerat och Space X konstaterade att uppskjutningen var ”den mest lyckade” hittills.

Kontakten bröts på 65 kilometers höjd

Starship tog sig upp i rymden på mer än 200 kilometers höjd där ett par tester genomfördes. Bland annat öppnades och stängdes en fraktlucka för att testa möjligheten att i framtiden placera satelliter i omloppsbana.

Mindre än en timme efter uppskjutning återinträdde Starship in i atmosfären. På bilder ses den heta plasman bildas runt farkosten innan kontakten bröts på 65 kilometers höjd.

Planen var att slå ned i vattnet i Indiska oceanen, väster om Australien, men farkosten förstördes i luften.

Bärraketen började återinträdet mot marken, men såg ut att slå i backen av en hastighet av mer än 1 000 kilometer i timmen innan sändningen bröts och signalen tappades.

Starship beskrivs som den mest kraftfulla raketen någonsin som ska klara av att föra besättning till månen – och så småningom till planeten Mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.