Anakonda (arkivbild) Foto: TT

Lyckades inte bli uppäten av ormen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen färd ner i ormens mage. Filmaren Paul Rosolies kontoversiella projekt gick om intet,

TV-kanalen Discovery hade utannonserat att naturfilmaren Paul Rosolie skulle låta sig ätas levande av en jättelik anakonda. Men i slutändan smakade ormen bara på honom.

Upphaussat

Den upphaussade filmen, som kommenteras av flera amerikanska medier, visades på Discovery i USA på söndagskvällen.

I filmen berättas att Rosolie och hans medarbetare efter mycket sökande i regnskogarna i Peru finner en anakonda, en stor hona på sex meter. Sedan sätter han på sig en specialdräkt som ska skydda honom ifall ormen sväljer honom.

Problemet är att ormen inte har något intresse av att äta upp honom utan i stället försöker ringla undan. Sedan försvarar den sig och en brottningsmatch utbryter. Då tvingas Rosolie kalla på hjälp och avbryta tillställningen, eftersom anakondan hotar att bryta av hans arm när den drar åt sina muskler.

– Hennes kraft var helt och hållet på min arm. Jag kände blodet försvinna från min hand och samtidigt kände jag att armen började böjas och när det gått så långt att det började kännas som om den skulle gå av, var jag tvungen att avsluta alltihop, säger han.

Omöjlig idé?

Det blev med andra ord ingen upptäcktsresa i ormens inre – vilket kanske var en omöjlig idé redan från början. Ormar brukar försäkra sig om att deras offer inte andas längre innan de börjar svälja dem.

Vid ett tillfälle under brottningskampen syns att anakondan öppnar sina käkar över Rosolies hjälm. Han säger själv att han hörde väsande och gurglande ljud – men detta var bara för ett kort ögonblick.

Efter att Rosolie befriats från ormens grepp släpptes den fri oskadd. Han har fått mycket kritik för sitt tilltag, som betecknats som ett fånigt jippo för att locka extra tittare. Djurrättsaktivister har samlat in namnunderskrifter och hotat Discovery med bojkott.

Själv säger han att han är djupt bekymrad över hoten mot regnskogarna och att han gjort filmen för att kunna få ut budskapet till så många människor som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.