Macron möter Putin i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Kan avspänning hittas i krisen kring Ukraina? Frankrikes president Emmanuel Macron träffar nu Rysslands Vladimir Putin i Moskva.

Macron är den hittills tyngsta västledaren att söka upp sin ryske motsvarighet i Kreml sedan krisen i öst tog fart i december.

Måndagens besök passar egentligen båda herrarna utmärkt. Såväl Putin som Macron är måna om att framstå som några av de tyngsta spelarna i den internationella politiken. De företräder också två av världens största militärmakter – även om de på andra områden, inte minst ekonomiskt, hamnat på efterkälken jämfört med USA och Kina.

Inför mötet har Macron talat med såväl USA:s president Joe Biden som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Nato-chefen Jens Stoltenberg. I torsdags hade han telefonsamtal med både Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

D-dagen

Frankrikes aktiva engagemang görs bland annat som ett av de fyra länderna i ”Normandie-formatet” – de samtal om kriget i östra Ukraina som drogs i gång under våren 2014 när dåvarande presidenten François Hollande lyckades samla kollegorna från Tyskland, Ryssland och Ukraina vid samma samtalsbord då man ändå fanns på plats i Normandie för att minnas 70-årsdagen av D-dagen 1944.

Frankrike är under våren också ordförandeland i EU:s ministerråd, vilket ger Macron ytterligare tyngd bakom orden.

Dessutom har han inget emot att just nu synas lite extra, med tanke på det presidentval i Frankrike som väntar i april.

”Ut ur krisen”

Macron har upprepade gånger talat sig varm för att en dialog måste kunna hållas med Ryssland.

– Min prioritet i frågan om Ukraina och dialog med Ryssland är avspänning och att hitta de politiska villkor som kan bana väg ut ur krisen, sade han till franska journalister i Tourcoing i förra veckan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Om han lyckas återstår att se.

– Frankrike har en lång tradition som medlare, men Emmanuel Macron har varit särskilt villig att utgöra en sorts balanserande makt. Men det är slående hur hans ansträngningar så sällan har lyckats, säger Bruno Tertrais från tankesmedjan FRS i Paris till nyhetsbyrån AFP.

Macron och Putin möttes senast i södra Frankrike sommaren 2019. Sommaren dessförinnan var senast Macron var i Ryssland – då han jublade glatt på hedersläktaren när Frankrike vann VM-finalen i fotboll över Kroatien i Moskva.

Fakta: Tunga besök i öst

Frankrikes president Emmanuel Macron besöker Ryssland och president Vladimir Putin i Moskva under måndagen. På tisdagen åker han sedan vidare till Ukraina för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Parallellt är Frankrikes och Tysklands utrikesministrar, Jean-Yves Le Drian och Annalena Baerbock, på gemensamt besök i Kiev under måndagen. Även deras kollegor från Tjeckien, Slovakien och Österrike finns på plats.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är i sin tur i Washington för att träffa USA:s president Joe Biden. Scholz åker sedan till Zelenskyj i Kiev om en vecka, den 14 februari, följt av ett besök hos Putin i Moskva dagen därpå.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.