USA:s president Donald Trump och Frankrikes president planterar en ekplanta utanför Vita huset i Washington, 23 april 2018. Foto: Joshua Roberts/Reuters

Macron i USA: Pussar, plantering och Iran

Uppdaterad
Publicerad

De kindpussas, gräver i trädgården — och pratar Iran. Frankrikes president Emmanuel Macron har nu inlett umgänget med sin amerikanske kollega Donald Trump under ett tre dagar långt statsbesök.

Efter att Trump pussat Macron välkommen inleddes överläggningarna med att de två ledarna skyfflade lite jord i en trädplanteringsceremoni i Vita husets trädgård i Washington.

President Donald Trump välkomnar president Emmanuel Macron till Vita huset med en traditionell fransk kindpuss, 23 april 2018. Foto: Evan Vucci/AP

Iran på agendan

De politiska samtalen väntas domineras av handelsfrågor och Iran. Teheran-regimen och många av Macrons europeiska kollegor hoppas att den franske presidenten ska kunna övertala Trump till en mjukare linje om atomteknikavtalet mellan Iran och västmakterna. USA:s president har hotat med att skrota avtalet, som slöts av hans föregångare Barack Obama.

”En bra relation”

Många västledare har haft svårt att hantera Trumps ovanliga politiska stil, men med Macron verkar amerikanen ha utvecklat en bra relation.

Statsbanketten som hålls för Macron i Vita huset på tisdagen är den första under Trumps presidenttid. I USA poängteras att det är första gången på över 100 år som en president väntar över ett år med att hålla sin första sådana bankett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer