Frankrikes president Emmanuel Macron stälelr in ett tal till nationen, på grund av en brand i Notre-Dame. Foto: Kenzo Triboullard / AFP / TT

Macron ställer in tal till nationen

Uppdaterad
Publicerad

Branden som rasar i en av världens mest kända katedraler Notre-Dame har väckt starka reaktioner, i hemlandet och runt om världen. Inte minst från Frankrikes president som ställde in sitt tal till nationen. Vid midnatt kom ett lugnande besked från presidenten.
”Vi kommer att bygga upp Notre-Dame tillsammans”, säger han enligt Reuters.

Branden i Notre-Dame påverkar känslorna hos en hel nation, skriver president Emmanuel Macron på Twitter. Presidenten ställde in sitt planerade tal till nationen på måndagskvällen efter nyheten om brandens omfattning nått honom.

”Mina tankar går till alla katoliker, och hela Frankrike. Jag känner sorg ikväll när jag ser den här delen av oss alla brinna”, skriver han.

Runt midnatt säger presidenten att det värsta tänkbara möjliga har undvikts tack vare en hjälteinsats av Paris räddningstjänst.

Han sade att man kommer anlita de bästa yrkespersonerna till att restaurera katedralen

Uppmärksammas internationellt

USA:s president Donald Trump twittrade om branden under måndagen.

”Fruktansvärt att se den massiva branden i katedralen Notre-Dame i Paris. Kanske skulle vattenbombare kunna användas för att släcka den”, skriver han.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) twittrade att det gör ont i hjärtat att se bilder på den eldhärjade byggnaden.

”Det är hjärtskärande att se Notre Dame i lågor. Notre Dame är ett globalt landmärke. Våra tankar går till det franska folket och de heroiska brandmännen”, skriver hon.

Även Carl Bildt (M) skriver om händelsen.

”Det känns som slutet på allt. Europa gråter”, skriver han på twitter.

Även Sadiq Khan, borgmästare i London, twittrar ut sitt stöd.

”London står alltid tillsammans med Paris, i sorg och vänskap”, skriver han.

”Vi är alla med Paris idag”, skriver en talesperson för Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

”Mina tankar är med frankrikes befolkning och räddningspersonalen som bekämpar den fruktansvärda branden i katedralen Notre-Dame”, skriver storbritanniens premiärminister Theresa May enligt på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet