Amnesty International uppmanar Madagaskar att stoppa en lag som tillåter kastrering av barnvåldtäktsmän. Arkivbild. Foto: Michel Euler/AP/TT

Madagaskar vill kastrera barnvåldtäktsmän

Uppdaterad
Publicerad

Madagaskars parlament har godkänt en lag som tillåter kemisk och kirurgisk kastrering av personer som dömts för att ha våldtagit barn.

Landets justitieminister Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa försvarar lagen, efter att Amnesty International uppmanat önationen att stoppa den.

Hundratals våldtäkter

Till AFP säger hon att Madagaskar är ett suveränt land som har all rätt att ändra sina lagar. Hon tillägger att 600 våldtäkter mot minderåriga registrerades i landet förra året och att minimistraffet, fram till nu, har varit fem års fängelse.

– När våldtäkterna åter började öka var vi tvungna att agera, säger Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa.

Fler steg kvar

Den nya lagen är "grym, omänsklig och förnedrande" – och kommer inte att lösa problemet med pedofili, enligt Amnesty International.

Lagen måste dock först godkännas av landets högsta författningsdomstol, innan president Andry Rajoelina kan underteckna den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.