Venezuelas president Nicolas Maduro har en plan för att ge sina invånare mat. Foto: TT

Maduros lösning på matbristen: Ät kaniner”

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas president Nicolas Maduro har lagt fram en ny strategi för att hjälpa de miljoner invånare i hans land som drabbats av bristen på mat. Planen går under namnet ”Plan Conejo”, kaninplanen.

För många av Venezuelas drygt 30 miljoner invånare är brist på mat ett dagligt problem i den ekonomiska krisen.

Nu har deras president presenterat en ny plan för att råda bot på det, i form av en kampanj som uppmanar landets invånare att rikta blicken mot en ny proteinkälla: Kaniner. De små däggdjuren är enligt Maduro och hans regering en utmärkt källa till protein för de som inte har tillgång till kött eller kyckling, rapporterar nyhetesbyrån Reuters.

Krisen i Venezuela

”Är du seriös?”

Men att genomföra strategin kommer inte helt utan utmaningar. Freddy Bernal, ministern som fått ansvaret för ”kaninplanen” har sagt att det finns ett kulturellt problem i form av att den venezuelanska befolkningen helt enkelt inte är vana vid att lägga kaniner på tallriken.

Vid ett pilotprojekt i ett fattigt område där man delade ut små kaninungar började istället människor att leka med djuren och ge dem gulliga namn. Det hoppas man alltså kunna ändra på, men strategin har redan fått kritik.

– Är du seriös? Du vill alltså att människor i det här landet ska börja föda upp kaniner som ett sätt att lösa hungersnöden i vårt land, frågar sig Henrique Capriles, en av landets ledande oppositionspolitiker, i ett videoinspelat meddelande till Maduro.

LÄS MER: Regimkritisk radio stängs ner i Venezuela

LÄS MER: Venezuela förbereder sig på eventuell attack från USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet