Foto: Wikimedia commons

Magsjuka på världens bästa restaurang

Publicerad

63 gäster drabbades av magsjuka efter besök på världens bästa restaurang, Noma i Köpenhamn.

Restaurangen Noma i Köpenhamn har tre gånger blivit korad till världens bästa restaurang och har två Michelin-stjärnor. Men nu är man orolig att det goda ryktet kan vara på spel, skriver danska Extrabladet.

Den 20 februari gjorde den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen en kontroll av restaurangen efter att flera gäster, som blivit sjuka efter att ha besökt restaurangen, kontaktat dem.

Personalen troligtvis smittokällan

Fødevarestyrelsen kunde efter kontrollen konstatera att tolv sällskap hade drabbats av ”Roskildesjuka”, det vill säga kräkningar och diarré. Totalt insjuknade 63 av sammanlagt 78 matgäster efter sitt besök på Noma under perioden 12-16 februari.

– Det som hänt berör oss alla djupt, och vi är riktigt ledsna över det, säger Peter Kreiner, Nomas direktör till danska DR.

Enligt Fødevarestyrelsen så är det troligt att det var en i personalen som handskats med maten som spridit smittan.

Peter Kreiner meddelar att restaurangköken har desinficerats, maten förstörts och att restaurangen genomgått en grundlig rengöring sedan upptäckten gjordes.

Stjärnorna redan utdelade

Nyheten om de insjuknade gästerna har nått Michelin-juryn, men restaurang Noma behöver inte frukta incidenten ska leda till att de blir av med sina Michelin-stjärnor i dagsläget.

– Beslutet om vilka som ska få stjärnorna är redan taget för i år. Jag vet inte hur det blir nästa år.. men för i år får det inga konsekvenser för utdelningen, säger Lotta Wrangle, presschef för Michelin Nordic till Politiken.dk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer