Biet, som räknas vara världens största, är närmare fyra centimeter långt och kan ha ett vingspann på mäktiga sex centimeter. Foto: Clay Bolt

Makalösa upptäckten – jätteinsekten hittad efter 38 år

Publicerad

Det är hela 38 år sedan världens största bi-art senast skådades. Men en grupp biologer med sting har nu hittat en levande bjässe på en avlägsen ö i Indonesien. Fotografen Clay Bolt förevigade ögonblicket:
– När jag kikade in i boet och såg hur det här fantastiska djuret liksom kollade tillbaka mot mig var det otroligt. Jag kunde knappt tro att det var sant, säger han till SVT Nyheter.

Trots sin storlek är det 38 år sedan någon sett den gigantiska bi-arten, ”Wallace’s giant bee”, surra runt.

Clay Bolt beskriver sig själv en riktig insektsnörd och berättar att han och hans kollega lagt år av planering för att resa till den avlägsna ön i Indonesien. Men väl där dröjde det bara sex dagar innan de siktade det bi som forskare länge befarat var utrotat.

– Det är ett ögonblick jag aldrig kommer att glömma. När jag kikade in i boet och såg hur det här fantastiska djuret liksom kollade tillbaka mot mig var det otroligt. Jag kunde knappt tro att det var sant, säger han till SVT Nyheter.

Ljudet kändes i hela kroppen

Biet, som räknas vara världens största, är närmare fyra centimeter långt och kan ha ett vingspann på mäktiga sex centimeter. Och ljudet från den flygande bjässen har gjort djupa avtryck på den vane naturfotografen.

Clay Bolt och hans expedition hade planerat resan i flera år. Väl på plats tog det bara sex dagar innan de hittade den försvunna bjässen. Foto: Clay Bolt

– När hon flög tillbaka till boet åkte hon rakt förbi mitt öra. Ett dovt ljud som kändes i hela kroppen, säger han.

Men trots det makalösa insektsfyndet uteblev firandet på vägen hem.

– Det gick ett rykte på ön att vi kom från ett gruvbolag, vi blev stoppade av ett gäng lokala förmågor på vägen hem och fick förklara oss för dem i nästan en timme. De hade väldigt svårt att tro att vi hade flugit runt halva jorden för att leta efter ett bi, avslutar han.

Fakta: Megachile pluto – världens största bi

Visa

Megachile pluto är en art i insektsordningen steklar som tillhör bifamiljen. Arten anses som världens största bi, honorna kan nå en längd på nära 40 millimeter och ha ett vingspann på 63 millimeter. Hanarna blir inte lika stora men når ändå en betydande storlek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer