Visa alla (2)
Visa alla (2)

Makthavare i Etiopien ger svenskarna hopp

Uppdaterad
Publicerad

En källa i Etiopien uppger för SVT att de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye sannolikt kommer att friges på tisdag. Samtidigt bekräftas att nyligen avlidne etiopiske premiärministern övervägde att frige svenskarna under september.

De första tecknen på att en benådning kan vara nära förestående kom för några dagar sedan.

Den mäktige ordföranden i Etiopiens äldreråd, Ephrahim Isaac, berättade i en tv-intervju att han talade med landets nyligen avlidne premiärminister, Meles Zenawi, före hans död.

Enligt Isaac berättade premiärministern att flera fångar skulle friges vid det etiopiska nyåret. Isaac sade även att den benådningssituation som Zenawi förespråkade måste respekteras.

-Premiärministern jobbade väldigt mycket för fred, och i vår sista diskussion om att frige fångar, några journalister, journalister från Sverige, vi pratade om nio fångar. Han sa då återkom i september inför nyåret, eftersom det då är en tradition att de här människorna kan bli fria.

Intervjun med Isaac sändes för några dagar sedan i etiopisk tv.

Etiopiska nyåret
Etiopiska myndigheter väntas i morgon kväll lämna besked om frigivning av ett stort antal fångar. SVTs utsända rapporterar att sammanlagt 1.900 fångar ska friges i samband med det etiopiska nyåret på tisdag och enligt en källa i Etiopien är det sannolikt att de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye friges.

Det har tidigare befarats att svenskarnas benådning skulle försenas av Meles Zenawis död. Formellt är det presidenten, Girma Wolde-Giorgis, som skriver under benådningsbeslut. Men signalerna från Addis Abeba har varit att det i praktiken är kretsen kring premiärministern som avgör frågan.

Experter har befarat att den tillförordnade premiärministern Hailemariam Desalegn inte skulle vara välvillig till en benådning eftersom det skulle kunna tolkas som att han var eftergiven för utländska påtryckningar. Å andra sidan skulle en benådning kunna ge Desalegn politisk goodwill i form av stöd från Sverige och andra länder, däribland USA, som har engagerat sig i svenskarnas fall.

Enligt uppgifter till SVT:s utsände har de intensiva diplomatiska kontakterna mellan Sverige och Etiopien varit framgångsrika och en benådning har diskuterats under den senaste tiden.

Sveriges ambassadör i Etiopien, Jens Odlander, vill inte kommentera uppgifterna.

Bildt på besök
Utrikesminister Carl Bildt träffade för en vecka sedan Hailemariam Desalegn i huvudstaden Addis Abeba i samband med begravningsceremonin för landets förre ledare Meles Zenawi.

Bildts besök var en möjlighet att ta upp svenskarnas fall, men Carl Bildt ville efter mötet inte säga mer än att Desalegn verkade uppskatta att han var där.

* Fotografen Johan Persson och skribenten Martin Schibbye, båda frilansande journalister, greps i juli 2011 sedan de illegalt korsat gränsen från Somalia till det omtvistade, stängda etiopiska området Ogaden.

* I december dömdes de till elva års fängelse för understödjande av terrorism - påstått samröre med den av Etiopien terrorstämplade gerillan ONLF.

* Journalisterna sade i rätten att enda syftet var att rapportera, men de valde att inte överklaga för att i stället söka nåd.

* Svenska regeringen kräver att de två ska släppas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet