Strider pågår fortfarande mot IS i östra Syrien, i den oljerika provinsen Deir Ezzor. Foto: SVT

Maktkamp i skuggan av kriget mot IS

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av kriget mot IS har Iran flyttat fram sina positioner i Mellanöstern. I östra Syrien pågår en kapplöpning mellan stormakterna om vem som ska ta över det strategiskt viktiga området när IS körs bort. Det kan få konsekvenser för hela regionen.

Efter att IS drivits ut ur Raqqa av den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF och efter de irakiska styrkornas motsvarande seger över IS i Mosul ligger terrorgruppens självutnämnda kalifat i spillror.

När det första bröllopet efter befrielsen från IS firades i Raqqa fanns en strimma av framtidstro bland gästerna.

Agenda

– Nu kan vi äntligen fira tillsammans! Tidigare hölls kvinnor och män åtskilda. Nu när IS är borta behöver vi inte längre ha burka, utbrast Khalidiya, en av de kvinnliga gästerna.

Khalidiya, gäst på första bröllopet i Raqqa efter befrielsen från IS, är lycklig att slippa burka och att män och kvinnor inte längre hålls åtskilda. Foto: SVT

Strider mot IS pågår än

Men strider pågår fortfarande mot IS i östra Syrien, i den oljerika provinsen Deir Ezzor vid floden Eufrat, nära gränsen till Irak.

Den ena offensiven – som i veckan drev ut IS ur provinshuvudstaden – genomförs av syriska regeringsstyrkor, Iranstödda shiamiliser som Hizbollah, och ryskt stridsflyg. Den andra av den USA-stödda SDF-alliansen.

Också på den irakiska sidan av gränsen är irakiska styrkor och iran-stödda shiamiliser i färd med att slå ut de sista resterna av IS.

Det som sker i gränstrakterna får konsekvenser för hela regionen.

Donald Trump har förklarat att ett av USA:s främsta mål, förutom att utrota IS, är att sätta stopp för Irans växande inflytande i Mellanöstern.

Målet: Länka samman Iran med Libanon

Men Teheran har tvärtom stärkt sin maktbas i regionen. Målet som hägrar är en obruten landsträcka som, via Bagdad och Damaskus, länkar samman Iran med Libanon ända borta vid Medelhavet.

En landkorridor från Teheran till Beirut skulle ge Iran ännu större möjligheter att förse Hizbollah i Libanon med vapen. Utvecklingen oroar framför allt Israel:

– Iran håller på att förvandla Syrien till ett militärt fäste och vill använda Syrien och Libanon som en front för sitt mål att utplåna Israel, har den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu sagt.

I Syrien tyder allt mer på att president Bashar al-Assad sitter kvar vid makten, och att de som strider på hans sida, det vill säga Ryssland och Iran, flyttar fram sina positioner.

Både Moskva och Teheran har redan blivit belönade i form av lukrativa återuppbyggnadskontrakt – trots att en politisk lösning på konflikten fortfarande är avlägsen.

Reportage och intervju i Agenda söndag 5 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker. Se hela inslaget här nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet