Många islänningar är trötta på att gå och rösta. På lördagen gick de till val för tredje gången på fyra år. Foto: Brynjar Gunnasrson/AP/TT

Maktkritiska islänningar väljer igen

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången på ett år gick Island i dag till nyval, efter att regeringskoalitionen spruckit. Vänsterpolitikern Katrín Jakobsdóttir tippas bli nästa statsminister, men valresultatet kan också ge en borgerlig regeringsallians.

Dagens val är landets fjärde sedan 2008 och det tredje på fyra år. En del väljare som köade vid vallokaler i Reykjavik vittnade om att de är trötta på täta val och det politiska etablissemanget.

– Jag hatar valet och det är sista gången jag tänker rösta. Jag vill ha förändring. Vi har samma skurkar som kommer tillbaka gång på gång, sade 55-åriga Jonsson Hjorttur till AFP.

Vänstervindar

Opinionsundersökningar publicerade av tv-kanalen RUV och tidningen Morgunbladid visar att Benediktssons högerparti Självständighetspartiet kan få 17 stolar i alltinget med 63 platser.

Huvudrivalen, partiet Gröna vänstern, väntas däremot tillsammans med Socialdemokraterna och Piratpartiet ta 29 platser. Med hjälp av ett fjärde parti kan vänsteralliansen ta makten. Katrín Jakobsdóttir leder Gröna vänstern, som lovat att satsa på bostäder till rimliga priser och skattehöjningar för de mest förmögna.

Flera skandaler

Island har fått uppleva en rad politiska skandaler och diskussionerna inför valet har präglats av väljarnas minskade respekt för politiska företrädare. Statsminister Bjarni Benediktsson utlyste nyval när regeringskoalitionen rämnat efter en skandal, där en minister försökt att dölja att hans far deltog i ansträngningar att rentvå en dömd pedofil.

De så kallade Panamadokumenten, som avslöjade personer inblandade i skatteflykt, fällde förra året den dåvarande isländske statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson.

För att ha en liten befolkning var Island väl representerat i Panamadokumenten: fler än 600 namn från ett land med 335 000 invånare. Även Bjarni Benediktsson, som tidigare var finansminister, hittades i dokumenten. Mot den bakgrunden var det förvånande att han sedan kom att bli regeringsbildare – men hans regeringsallians hade också bara ett mandats övervikt i alltinget och slutade som den mest kortlivade regeringen i Islands moderna historia.

Kan ta tid

Efter valet kommer presidenten, som har en ceremoniell roll, att be ledaren för det största partiet att bilda regering. Arnar Thór Jónsson, lektor i juridik vid universitetet i huvudstaden Reykjavik, påminner om att det efter valet hösten 2016 tog tre månader av förhandlingar.

– Det finns en oro för hur det ska gå att bilda regering, säger han.

Vallokalerna är öppna till klockan 22, midnatt svensk tid.

Fakta: Sjunde regeringen på tio år

Visa

Det isländska nyvalet ska ta fram parlamentariskt underlag till örikets sjunde regering på tio år. Valet, där drygt 248 500 islänningar har rösträtt, hålls nästan på dagen ett år efter det förra nyvalet, även det utlyst efter en politisk skandal.

Ekonomiskt har läget stabiliserats efter totalhaveriet för landets gigantiska banksystem 2008, då tre stora banker gick omkull och hela landet stod på konkursens brant. Islands tillväxt lyfte i fjol till drygt 7 procent, den högsta nivån sedan 2007. I år väntas tillväxten hamna på cirka 5 procent.

Oavsett vilket parti som blir störst lär det bli en grannlaga uppgift att förhandla fram en koalitionsregering. Det redan fragmenterade alltinget ser ut att få sju eller åtta partier som ska dela på de 63 mandaten.

Källor: AFP och Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer