Foto: TT

Oppositionen utropar valseger

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas oppositionsledare firade segern i parlamentsvalet långt innan några siffror kommit ut. Nu ger valkommissionen dem rätt, koalitionen MUD fick majoritet.

Rösterna räknas fortfarande men enligt landets valkommission har oppositionskoalitionen fått 99 av 167 platser i parlamentet. Det styrande socialistpartiet, PSUV, har hittills 46 platser.

Firade segern

Flera timmar tidigare firade koalitionen valsegern, trots att inga officiella siffror kommit.

”Resultaten är de vi hoppades på. Venezuela har vunnit. Det är oåterkalleligt”, skriver oppositionspolitikern Henrique Capriles på Twitter.

– Vi har vunnit stort, säger Lilian Tintori, hustru till fängslade oppositionsledaren Leopoldo López, via en segerrusig video.

Socialistpartiet har styrt landet, som brottas med skenande inflation, i 16 år. Venezuelas ekonomi har kraftigt försvagats av oljeprisraset. President Nicolás Maduro säger att han erkänner det ”ogynnsamma” resultatet.

Presidentens motståndare har anklagat honom för att försöka påverka valet på förhand. Under kvällen började de två sidorna käbbla när regeringen lät vallokalerna hålla öppet längre än vad som var bestämt.

Höga priser och matbrist

Köerna till röstbåsen var fulla med människor trötta på höjda priser och matbrist. Rodrigo Durán, en 28-årig säkerhetsvakt, har övergett PSUV och lade sin röst på MUD.

– Hur kan jag fortsätta när min lön inte räcker till mat åt mina barn? De lurade oss.

Yta: 916 445 kvadratkilometer (dubbla Sveriges)

Befolkning: 30,6 miljoner

BNP-tillväxten sjunker: -4 procent i fjol, prognosen för 2015 är -6,7 procent.

Ekonomi: Det mycket oljerika landet är starkt beroende av priset på ”det svarta guldet” som har rasat de senaste åren. Samtidigt har inflationen skjutit i höjden och spås bli 205 procent i år – världens högsta.

Korruptionen är mycket hög. Landet intar plats 161 på Transparency Internationals korruptionsindex.

Mordfrekvensen är den näst högsta i världen efter Honduras enligt FN: 62 mord per 100.000 invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer