Mali – splittrat land i Västafrika

Uppdaterad
Publicerad

I det politiskt instabila Mali har en islamistisk rörelse i flera år försökt ta makten, vilket lett till tusentals döda och skadade.

När fransk militär sändes till det västafrikanska landet Mali i början av 2013 stod de islamistiska rebellerna på tröskeln till huvudstaden Bamako, och inget såg ut att kunna hejda deras framfart.

I dag har rebellerna drivits tillbaka till ökenområdena i norr, men en rad attentat under hösten visar att de långt ifrån givit upp kampen.

Al-Qaida etablerar sig

En västafrikansk gren av terrornätverket al-Qaida lyckades 2007 etablera sig i Mali. Aqim, eller al-Qaida i islamiska Maghreb, hade sina rötter i grupper som stred i inbördeskriget i grannlandet Algeriet på nittiotalet, och livnärde sig bland annat på narkotikasmuggling och kidnappningar.

Några år senare, 2011, återvände tusentals tungt beväpnade tuareger från Libyen, där de stridit på den fallne diktatorn Muammar Kadaffis sida.

Väl hemma i Mali reste tuaregerna återigen sitt gamla krav på självständighet för den norra delen av landet och radikala islamistiska tuareger inleder ett samarbete med Aqim.

Presidenten störtas

Året därpå störtades Malis civile president Amadou Toumani Touré i en militärkupp. Touré anklagades för att ha misslyckats med att slå tillbaka rebellerna. Trots statskuppen avancerade upprorsgrupperna än mer och la allt fler områden under sig.

Enligt deras stränga tolkning av islam förbjöds musik, tv, alkohol och annat som anses strida mot islam. Man införde sharialagar i de områden man kontrollerar och lagöverträdare straffades brutalt.

Islamistrebellerna förstörde också världsarvsklassade byggnader i den gamla staden Timbuktu.

Huvudstaden hotad

Rebellerna vann alltmer mark, stad efter stad föll i deras händer, och deras territorium sträckte sig vid årsskiftet 2012-2013 långt utanför de karga ökenområdena i norra Mali.

Snart såg själva huvudstaden Bamako ut att vara hotad. I början av januari 2013 sändes fransk trupp till Mali och sattes in i striderna mot rebellerna, tillsammans med regeringsarmén och soldater från andra afrikanska länder.

Rebellernas framfart hejdades och kontrollen återtogs i städer som tidigare fallit i rebellernas händer. Upprorsgrupperna drevs tillbaka till områdena i norr, och i vissa fall slöts vapenvila.

Under den senare delen av 2013 genomförde rebellgrupper en rad attentat i städer i norra Mali som vittnade om att de var fast beslutna att fortsätta sin kamp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.