Soldater i Mali Foto: AFP, TT NYHETSBYRÅN

Mali utesluts ur Afrikanska unionen efter statskuppen

Uppdaterad
Publicerad

Mali har uteslutits ur Afrikanska unionen till följd av statskuppen i landet. Medlemskapet kommer att vara indraget till dess att landets konstituionella ordning har återupprättats. Samtidigt ställs det krav på att den fängslade presidenten Ibrahim Boubacar Keita släpps, rapporterar Reuters.

Malis president Ibrahim Boubacar Keita meddelade på tisdagen sin avgång och upplöste därmed parlamentet efter en militär statskupp i landet.

Både presidententen och flera högt uppsatta regeringsmän uppges ha fängslats och det var på onsdagen okänt om de var fortsatt frihetsberövade.

På onsdagen beslutade Afrikanska unionen, AU, att Mali ska uteslutas ur samarbetet till följd av utvecklingen i landet.

Enligt Reuters ska medlemskapet vara indraget till dess att landets konstitutionella ordning har återuppättats. Samtidigt ställs det krav på att presidenten, liksom övriga fängslade regeringsmän, ska friges.

”Inte ute efter makt”

Kuppledarna meddelade på onsdagen att man ska se över möjligheten till val i landet inom en ”rimlig” närtid och att samtal har inletts med politiska förhandlare.

– Vi är inte ute efter makt, men vi är ute efter stabilitet i landet vilket kommer möjliggöra att organisera fria val i landet inom en rimlig framtid, sade en talespeson på onsdagen, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.