Sex människor har dödats av isbjörnar på Svalbard sedan 1971. Foto: NRK

Man dödad av isbjörn på Svalbard

Uppdaterad
Publicerad

En man dog under fredagsmorgonen efter att ha blivit attackerad av en isbjörn på Svalbard. Björnen gick till attack mot mannens tält och sköts senare ihjäl.

– Polisen var inte på plats när isbjörnen blev skjuten så det vill vi undersöka vidare, säger Sølvi Elvedahl, assisterende sysselmann på Svalbard, till NRK.

Isbjörnsattacken ägde rum på en camping utanför Longyearbyen på Svalbard. Mannen, som inte var från Svalbard, attackerades tidigt under fredagsmorgonen.

– Vi vet att det här är en person som övernattat i tält och vi vet att han är av utländsk härkomst. Vi har en säker identifikation på honom, säger Sølvi Elvedahl. 

Isbjörnar fridlysta

Det finns omkring 975 isbjörnar på Svalbard. Djuren är fridlysta och det är olagligt att skjuta dem i annat syfte än självförsvar. 

Utanför de bosatta områdena måste människor enligt lag ha med sig föremål som går att använda för att skrämma iväg isbjörnar med. Man rekommenderas också ha med sig vapen. Sex människor har dödats av isbjörnar på Svalbard sedan 1971. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.