Bilder på när den terrormisstänkte grips i Ukraina. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Man gripen i Ukraina – ville utföra terrordåd i Frankrike under EM

Publicerad

En 25-årig fransman har gripits i Ukraina, som enligt ukrainsk säkerhetstjänst ska ha planerat utföra dåd i Frankrike under fotbolls-EM. Mannen ska ha haft 125 kilo sprängmedel, sex maskingevär, granatgevär och andra vapen i sin bil när han greps, på väg in i Polen.

Chefen för ukrainska säkerhetstjänsten säger sig ha stoppat 15 planerade terroristattacker i Frankrike, då de gripit en fransk medborgare som planerat attacker under fotbolls-EM.

Mannen ska ha planerat riktade attacker mot moskéer och synagogor, vilket antyder att han har högerextrema kopplingar. I hans hem i en liten by på den franska landsbygden har man också hittat en t-shirt med en logga från en högerextrem grupp, samt sprängmedel.

Lät honom köpa vapen och sprängmedel

Den gripne fransmannen ska ha kontaktat militanta grupper i Ukraina och köpt vapen och sprängmedel, och det ska också ha varit i samband med det som underrättelsetjänsten fått upp ögonen för mannen. Enligt den franska nyhetsbyrån AFP greps han vid gränsen mot Polen med 125 kilo sprängmedel. Han hade även ha mer än 5.000 patroner och 100 tändhattar.

Första dådet 25-åringen planerat ska ha tänkt ske kvällen före fotbolls-EM:s start, den nionde juni.

SBU har inte släppt mannens identitet men säger att han ”drivs av ultranationalistiska övertygelser” och att han ska ha velat spränga broar, tåg och viktiga infrastrukturknytpunkter. Mannen ska ha varit under uppsikt från ukrainska SBU sedan december och de lät honom köpa fem maskingevär, två granatgevär, vapen och sprängmedel innan de grep honom vid gränsen.

Hat mot Frankrike

Enligt SBU är mannen mycket hatisk mot sitt hemland.

– Fransmannen talade negativt om sin regerings agerande, massimmigration, spridning av islam och globalisering. Han pratade också om planer att genomföra flera terroristattacker, säger Vasilij Gritsak, chef för ukrainska säkerhetstjänsten SBU, i ett uttalande.

Fotbolls-EM inleds den tionde juni på den franska nationalarenan i Paris med matchen Frankrike-Rumänien. Runt två och en halv miljoner åskådare väntas komma till matcherna till matcherna och runt fem miljoner besökare till fanzoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-EM 2016

Mer i ämnet