En man utsätts för spöstraff efter att ha haft utomäktenskapligt sex, något som är förbjudet i Acehprovinsen i Indonesien där sharialagar råder. Arkivbild. Foto: TT

Män hade sex – kan bestraffas med spöstraff

Uppdaterad
Publicerad

I Acehprovinsen i Indonesien står två män inför rätta för att ha haft sex med varandra. Straffet som de står inför är 100 piskrapp vardera, i enlighet med provinsens hårda sharialagar.

De lokala myndigheterna berättade under måndagen att de två männen, en 21-åring och en 23-åring, brutit mot islams lagar när de hade sex med varandra, rapporterar AFP.

I enlighet med Acehs hårda sharialagar kan männen nu bli de första att dömas till 100 piskrapp sedan lagen skärptes 2015.

Greps av shariapolis

De två männen greps när Acehs shariapolis stormade in i huset där de bodde. Männen erkände att de hade ett förhållande och att de hade haft sex med varandra, enligt shariapolisens talesperson. Gripandet har kritiserats hårt av människorättsgrupper som Human Rights Watch, som kräver att männen släpps fria eftersom de riskerar förföljelse och tortyr på grund av deras påstådda sexuella läggning.

– Gripandet av de här männen visar på diskrimineringen i Acehs lagar mot hbtq-personer, säger Phelim Kine från Human Rights Watch.

Aceh är den enda provinsen i det muslimska landet Indonesien där sharialagar råder. Människor som upptäcks med att exempelvis ha druckit alkohol eller haft utomäktenskapligt sex har bestraffats med offentliga spöstraff, sedan några år tillbaka. I Acehprovinsen började sharialagar att tillämpas 2001 efter att provinsen fick ett visst självstyre. Detta var en del i regeringens försök att mildra konflikten mellan Indonesien och gerillarörelsen Rörelsen för ett fritt Aceh (GAM).

Straffbart att ha sex

Sedan 2015 är det även straffbart för homosexuella att ha sex med varandra.

Även om sex mellan homosexuella inte är straffbart i övriga delar av Indonesien, så är situationen inte enkel för homosexuella där heller. Indonesiens hbtq-rörelse har länge motarbetats av islamistiska och konservativa krafter. Men sedan ett antal regeringsföreträdare stämt in i kören av hatretorik är det som om dammluckan öppnats, varnar Human Rights Watch. Bland annat har ministern för högre utbildning gått ut och förespråkat att studentorganisationer för hbtq-personer bör förbjudas att verka vid universitet, och försvarsministern har liknat kampen för homosexuellas rättigheter vid ”modern krigföring”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.