Mängder med hemliga uppgifter om säkerheten kring Londonflygplatsen Heathrow fanns på ett USB-minne som hittades på gatan i London. Arkivbild. Foto: TT

Man hittade säkerhetsklassad information – på en gata i London

Uppdaterad
Publicerad

Ett usb-minne med hemlighetsstämplad information om flygplatsen Heathrow hittades mitt i London. Materialet på minnesstickan hade kunnat användas av terrorgrupper för att slå till mot flygplatsen. Nu ska det undersökas hur topphemlig information kunde hamna på en gata i den brittiska huvudstaden.

Usb-minnet med data på 2,5 gigabyte (GB) innehåller omkring 174 dokument med hemlig och säkerhetsklassad information. Närmare bestämt 76 filer med kartor, videofilmer och olika dokument. Minnet var inte krypterat och krävde inget lösenord.

Det hittades av en man som pluggade in det i en dator på ett bibliotek. När han såg vad det innehöll lämnade han det vidare till tidningen Sunday Mirror.

Enligt en av tidningens säkerhetskälla hade stickan, om den kommit i orätta händer, kunnat utgöra ett omfattande hot när det handlar om terrorism och spionage.

Drottningens väg blottad

Enligt Sunday Mirror fanns information om exakt vilken väg drottningen brukar ta till flygplatsen och säkerhetsarrangemangen runt hennes resor. Liknande uppgifter fanns också för regeringsmedlemmars och utländska dignitärers resor.

Det gick även att hitta kartor med övervakningskameror och detaljer om elektroniska radarsystem som övervakar landningsbanor och stängsel runt flygplatsen.

Källor på flygplatsen uppger för tidningen att det är oklart om det rör sig om slarv med hemliga uppgifter eller om någon avsiktligt har samlat information.

Heathrow säger i ett uttalande att en översyn av alla säkerhetsarrangemang har inletts, liksom en utredning av hur uppgifterna kommit på drift.

LÄS MER: Stora störningar på världens flygplatser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.