Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 20-årsåldern har dött efter att ha blivit påkörd i norska Steinkjer under natten till söndagen. Foto: NRK

Man körde in i folkmassa i Norge – en död

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern omkom efter att ha blivit påkörd i norska Steinkjer under natten till söndagen. En man i 30-årsåldern greps efter händelsen och är misstänkt för ”oaktsamt dråp”. Han erkänner brott, rapporterar NRK.

Ytterligare två personer har lättare skador.

Runt lunchtid på söndagen bekräftade norska polisen att man tillfälligt infört så kallad ”nationell beväpning” med anledning av det inträffade.

”Händelsen i Steinkjer är allvarlig. Motivet för handlingen är fortsatt okänt och situationen framstår som ouppklarad”, säger polischef Benedicte Bjørnland i ett pressmeddelande.

Känd av polisen sedan tidigare

Enligt polisen utreder man nu om påkörningen var medveten eller en olycka. Den norska brottsrubriceringen är ”oaktsamt dråp”. Mannen är känd av polisen sedan tidigare. Ingenting tyder i nuläget på att den gripne och den omkomne mannen hade en relation till varandra.

Den gripne mannen körde enligt norska TV2 en varubil och lades efter gripandet in på sjukhus på grund av berusning.

– Enligt vittnen ska mannen ha varit på platsen för händelsen och pratat med folk. Därefter ska han ha hämtat en varubil och accelererat upp på trottoaren och träffat tre personer, säger insatsledaren Wenche Johnsen till Trønder-Avisa på söndagsmorgonen

Steinkjer ligger i det inre av Trondheimsfjorden i mellersta Norge. Huvudregeln för norska poliser är att vara obeväpnade fram till dess att ledningen på grund av ändrat säkerhetsläge beslutar om att vapnen ska hämtas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.