Polisen hittade en växt av typen Stormhatt i soporna när de genomsökte den förgiftade mannens hem. Plantan innehåller nervgiftet akonitin. Foto: TT

Man återupplivades två gånger – ex-fru anklagas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En norsk man var nära att dö flera gånger innan misstankar riktades mot hans dåvarande fru. Hon anklagas nu för att ha lurat i honom växtgift, rapporterar NRK.

Mannen mår i dag bra. Men det gjorde han inte sista året han bodde med sin före detta fru i norska Tröndelag.

Han var inlagd på sjukhus elva gånger och förklarades klinsikt död vid två tillfällen, rapporterar NRK. Han återupplivades dock båda gångerna och vid det elfte sjukhusbesöket upptäcktes ett ämne i hans blod som norska jägare tidigare använt som pilgift.

Läkarna hittade spår av neurotoxinet akonitin, som förlamar muskler och orsakar andningssvårigheter och hjärtproblem.

Ämnet finns i en typ av växt som polisen sedan hittade i en soptunna när de undersökte mannens hem. Han delade bostaden med sin dåvarande fru, som häktades misstänkt för mordförsök i juli 2020.

Kollade upp giftiga växter

Kvinnan förnekar att hon förgiftat sin dåvarande man och hävdar att han förgiftat sig själv för att få hennes uppmärksamhet. Kvinnan har i förhör med polisen uppgett att mannen upprepade gånger sagt att han vill dö, men den bilden delas inte av vårdpersonalen som tagit hand om mannen.

Polisutredningen visar att kvinnan har sökt på giftiga växter på sin mobil och dator, vilket nu används som bevis emot henne.

– Det är ganska omfattande undersökningar som har gjorts om hennes internetanvändning, kopplat till toxiner, säger åklagaren Bjørn Kristian Soknes till NRK.

Den misstänkta kvinnan släpptes ur häktet i oktober förra året och har därefter hållit sig undan från polisen. Hon är nu efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.