Foto: SVT

”Man skruvade på sig, men kommenterade inte”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på att Saudiarabien stoppade utrikesminister Margot Wallströms tal till Arabförbundet här varit återhållsamma i Egypten, där talet skulle hållas. Men Arabförbundets ordförande såg upprörd ut när han kom till mötet utan hedersgästen, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

– De reaktioner jag har mött här är att det är beklagligt, men också att det är väldigt ovanligt att en inbjuden minister hindras från att tala i Arabförbundet. Även på egyptiska utrikesministeriet så skruvade man på sig, men man kommenterade inte den här händelsen.

De sparsamma reaktionerna kan ses som ett tecken på Saudiarabiens auktoritet i arabvärlden. Landet har pumpat in pengar i Egypten sedan militären tog över makten sommaren 2013 och blev nyligen en av världens största vapenimportörer.

– Saudiarabien har ett väldigt stort inflytande i kraft av sina pengar. Man är en ledande oljeproducent och på det sättet påverkar man hela regionen, säger Stina Blomgren.

Enligt Margot Wallström själv har hon hindrats från att hålla talet på grund av Sveriges kritik mot Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter. Som exempel tog hon upp kritiken mot att bloggaren Raif Badawi dömts till 1.000 piskrapp och tio års fängelse för att ha smädat islam.

– Jag har inget att skämmas för, säger Margot Wallström till SVT. Det känns okej för min del. Jag tycker att det är trist att jag inte får tala, jag såg fram emot det. I övrigt hoppas jag att vi kan ha en direktkommunikation i fortsättningen. Och jag kommer fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet