Genrebild. Foto: TT

Man tvingas ge miljoner till sin mamma – för att hon uppfostrat honom

Uppdaterad
Publicerad

Taiwans högsta domstol har dömt en man att betala motsvarande cirka sex miljoner kronor till sin mor som ersättning för att hon uppfostrat honom och bekostat hans utbildning.

Mamman, som lämnades ensam med två barn efter en skilsmässa, var orolig för hur hon skulle klara sig på ålderns höst. Därför tecknade hon kontrakt med sina två söner, när sönerna var 20 år, om att de skulle betala henne 60 procent av nettovinsten från sina inkomster.

Båda sönerna, som nu är i 40-årsåldern, har anklagats av mamman att inte hedra sina kontrakt. Den äldste har tidigare betalat mamman motsvarande cirka 1,5 miljoner kronor vid en förlikning.

Den yngste sonen har hittills fått rätt i lägre instanser, men mamman har överklagat. Högsta domstolen menar att kontraktet är giltigt eftersom mannen var vuxen när han undertecknade det, och att han som tandläkare har råd att återbetala sin mamma.

Att äldre personer övergivs av sina barn är ett växande problem i Taiwan. Förslag finns att vuxna barn som inte tar hand om sina föräldrar ska kunna dömas till fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.