Paul Manafort dömdes nyligen för bland annat skattefusk, men en andra rättegång har varit planerad för andra brott knutna till valkampanjen 2016. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Manafort anklagas för att ha ljugit

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps tidigare kampanjchef, Paul Manafort, anklagas för att ha ljugit för FBI och specialutredaren Robert Mueller, enligt domstolshandlingar.

Enligt åklagarna har Paul Manafort vid upprepande tillfällen ljugit för FBI och för specialutredaren Robert Mueller. I och med lögnerna, är inte åklagarsidan inte längre bunden av villkoren i den förlikning som slöts med Paul Manafort för drygt två månader sedan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Förlikningen innebar kortare fängelsestraff i utbyte mot att Paul Manafort samarbete med den så kallade Rysslandsutredningen.

”Inget skäl att vänta”

Då Manafort ”brutit mot uppgörelsen finns det inget skäl att vänta med att döma honom”, skriver åklagarna i ett dokument som lämnat till federal domstol.

Paul Manaforts advokater hävdar dock att han lämnat ett sanningsenligt vittnesmål.

Rysslandsutredningen har till uppgift att utreda Rysslands misstänkta påverkan på presidentvalet 2016 – något som den ryska regeringen nekat till.

Riskerar längre straff

De brott som Paul Manafort anklagas för, ska ha inträffat innan arbetet med Donald Trumps valkampanj.

Enligt de experter som ABC News har pratat med, riskerar nu Paul Manafort ett längre fängelsestraff än tidigare. Dels eftersom åklagarna kan komma att yrka på ett längre straff, men även för att åklagarsidan nu kan välja att lägga till de åtalspunkter som tidigare strukits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.