Mandela på lit de parade

Uppdaterad
Publicerad

Processionen med Nelson Mandelas kvarlevor inledde tidigt i dag sin högtidliga färd till Union building, sätet för den sydafrikanska regeringen i Pretoria, där han ska ligga i en öppen kista i tre dagar.

Köerna var långa av människor som tålmodigt väntade på att få gå förbi kistan där Sydafrikas förre president Nelson Mandela till och med fredag ligger lit de parade framför regeringsbyggnaden Union Building i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria.

– Han betydde så mycket för hela Afrika. Han kom till mitt land för att hjälpa oss när vi hade problem. Jag kände mig väldigt sorgsen när jag förbi kistan säger Stephane Koné, en ung kvinna från Elfenbenskusten som just nu är i Johannesburg för att studera, till TT:s reporter.

”Ser fridfull ut”

Platsen är vald med omsorg. Det var exakt där som Nelson Mandela för nästan 20 år sedan svor presidenteden efter att ha blivit Sydafrikas första demokratiskt valda president.

Det råder strikt fotoförbud vid kistan som står under ett stort tält. Den är halvöppen och man ser överdelen av kroppen under en glasskiva. Den nedre delen av kistan är täckt.

Mandela själv har klätts i en av sina karaktäristiska skjortor, en brun och gulbrokig. Och den gamle frihetskämpen ser fridfull ut där han ligger, skriver TT:s reporter som varit på plats vid kistan.

”Det är bara sorgligt”

Nezi Manqunu var en av de som köade utanför Union building. Han jämför köerna med dem som ledde till vallokalerna 1994, året då Nelson Mandela valdes till president.

– Det får mig att minnas. Men det var spännande då, nu är det bara sorgligt. Vi kan inte förstå att han är borta, säger hon till Guardian.

Mandelas familj samlades vid kistan, vilket markerar starten på de tre dagar som frihetskämpen, expresidenten och fredspristagaren ska ligga på lit de parad. Efter familjens minnesstund stannade Mandla Mandela, Nelson Mandelas äldsta barnbarn, vid kistan för att hälsa på statschefer och andra dignitärer som väntades dit.

Tusentals kantade gatorna

En bil med kistan – draperad med den sydafrikanska flaggan – rullade tidigare ut från stadens militärsjukhus. Längs vägen bildade sydafrikaner en sorgsen hedersvakt för sin ikoniske ledare.  Tusentals människor kantade gatorna där kortegen med kistan fördes fram.

– Det här är en viktig stund för mig och mina barn, säger läraren Thapelo Dlamini, som tillsammans med sina barn väntade i två timmar för att få en skymt av kistan.

Det var i Union building Mandela installerades som Sydafrikas president 1994.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet