Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Manet-dumplings, manet-sallad eller spaghetti med manet-pesto. Det finns många sätt att tillaga den. Foto: France Télévision/EVN

Manet på menyn allt mer populärt

Uppdaterad
Publicerad

Det är ont om fisk i haven, säger fiskarna. Men desto fler maneter. I Thailand har en stor industri växt fram som för maneter till matbordet.

För många lokala fiskare i Satun är det mer lönsamt att fiska maneter än att ägna sig åt traditionellt fiske.

– Med maneter kan jag tjäna mellan 200 till 500 kronor på en dag, medan jag med traditionellt fiske hade tjänat 100, säger fiskaren Manop Tae Aree.

– Det finns inte kvar någon bläckfisk, inga räkor, inga skaldjur.

På en fabrik tvättas och paketeras maneter för export till länder som Japan, Sydkorea, Kina och USA. Där hamnar det på tallriken. På tio år har fabriken dubblerat sin försäljning.

Maneten är rik på protein och innehåller också kollagen, något som är bra mot högt blodtryck.

Följ manetens resa från havet till fabriken – och slutligen på tallriken – i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer