Räddningsarbetare arbetar vid olycksplatsen i Indien. Foto: TT

Många avlidna i tågkrasch i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Det var när expresståget Patna–Indore spårade ur tidigt på morgonen, när de flesta av passagerarna sov, som hundratals människor dog och skadades. Dödsantalet fortsätter att stiga. – Dödstalet har nu nått 120. Minst 200 är skadade, säger polischefen i Kanpur i norra Indien, Zaki Ahmad till AFP.

Räddningsarbetare skyndade till olycksplatsen och minst ett 30-tal ambulanser gick i skytteltrafik till närbelägna sjukhus. Hundratals poliser var också på plats i den akuta fasen, rapporterar nyhetsbyrån PTI.

Indiens inrikesminister Rajnath Singh säger att den nationella katastrofstyrkan har tillkallats, enligt nyhetsbyråer. Indiens premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter att han ”våndas bortom ord” över förlusten av liv.

Tågolyckan är den värsta i Indien sedan 2010.

Många olyckor i Indien

Indiens järnvägsnätverk är ett av världens största – det brittiska kolonialarvet bidrar till att tåg har en stabil roll som det vanligaste resesättet för långdistansresor i det stora landet. Men rälsnätet är underfinansierat och olyckor inträffar relativt ofta. Modi har dock lovat en nystart. Förra året meddelade regeringen att man vill satsa 8,5 biljoner rupier (över 1.100 miljarder kronor) under fem år på att modernisera järnvägarna.

En del av pengarna går till att bygga nya höghastighetslinjer, av den typ som även Sverige funderar på. Den första ska stå klar mellan Ahmedabad och Bombay om sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.