Många bombhot mot judiska församlingar i USA

Uppdaterad
Publicerad

I USA har många judiska församlingar bombhotats sedan årsskiftet och en judisk begravningsplats har vandaliserats. Under tisdagen uttalade sig president Trump mot antisemitism.

Bara under januari har 48 olika judiska center runt om i USA mottagit nästan 60 bombhot, enligt CNN som hänvisar till statistik från JCCA, en organisation för judiska center.

Under gårdagen kom det in ytterligare elva bombhot mot judiska center runt om i USA, skriver CNN. Dessutom har en judisk begravningsplats vandaliserats. Över 100 gravstenar har välts eller skadats på en judisk begravningsplats i Missouri.

En som reagerat mot hoten är Hillary Clinton. Hon twittrar under tisdagseftermiddagen att hot mot det judiska samhället och skändningar av begravningsplatser måste stoppas och uppmanar, alla inklusive president Trump att säga ifrån för att på stopp på hoten.

Ivanka twittrar

Donald Trumps dotter, Ivanka Trump, som har konverterat till judendom skrev igår på twitter att religiösa center måste försvaras. Hon är därmed den första i familjen Trump som reagerat på hoten.

På en presskonferens för några dagar sedan reagerade Trump med vrede när han fick frågor om vad han vill göra mot antisemitism i USA, men han gav då inte några direkta svar utan hänvisade endast till sin familj.

Efter att flera demokrater och judiska ledare uppmanat Trump att uttala sig tydligare mot anti-semitism så säger han till MSNBC under tisdagen att ”antisemistism är hemskt och det måste stoppas”.

Spicer: en president som för folk samman

Under en pressträff på Vita huset på tisdagskvällen svensk tid, fick Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer flera frågor som kretsade kring rasism och antisemitism.

– Presidenten kommer att fortsätta prata om hur vi kan ena landet och säga ifrån mot hat, antisemitism och rasism. Presidenten kommer månader och år framöver, både genom tal och handlingar, visa att han är en president som för folk samman och kommer tala kraftfullt mot de som hatar och de som ger sig på folk på grund av deras hudfärg, kön eller religion, säger Sean Spicer.

Även JTA, en judisk nyhetsbyrå, har mottagit hot. I ett samtal som spelats in berättar en röst att en bomb placerats på ett judiskt center och att ”ett stort antal judar kommer slaktas”.

Inga bomber har hittats

FBI utreder hoten men än så länge har inga bomber hittats.

Hoten har dock skrämt upp både föräldrar och barn. I flera fall har barn i skol- och förskoleåldern evakerats efter bombhot och vissa familjer valt att byta skola.

Några familjer undrar varför hoten inte fått mer uppmärksamhet i media och menar att förra årets presidentkampanj har lett till ökat hat.

Trump-motståndare kan ligga bakom hot

Fredagen den 3 mars arresterades en man i 30-årsåldern som misstänkts ligga bakom flera av bombhoten. Han är en tidigare journalist på nyhetssajten the Intercept som i januari fick sparken efter att ha hittat på citat till sina texter.

Han har även i sociala medier ljugit om allt från exotiska resor till tatueringar och hemlagad kimchi, skriver Daily Mail.

Han är en uttalad Trump-motståndare och åklagare menar, enligt Time, att han genom hoten mot judiska center ska ha försökt hämnas på en före detta flickvän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.