En man står framför en samling förstörda bilar i staden Mandra, som drabbats hårt av skyfall och störtfloder. Foto: AP/TT/Petros Giannakouris

Flera döda efter skyfall och störtfloder i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio människor har omkommit i Grekland sedan kraftiga skyfall orsakat störtfloder några mil väster om huvudstaden Aten.

Minst tre personer saknas och flera har skadats, enligt räddningstjänsten.

Kraftigt regn har fallit över Grekland i cirka en vecka. Bristande infrastruktur och stadsplanering bidrar till ökad sårbarhet för översvämningar, skriver Reuters.

Personbilar spolades iväg

Vägar i industristäderna Néa Péramos och Mandra har förvandlats till lerblandade floder, och bilder från områdena visar personbilar som spolats iväg av vattenmassorna. Reuters skriver att myndigheterna rapporterat om hur en störtflod med röd lera drog fram genom städerna.

Bostäder har också svämmats över. I Mandra har minst fem personer omkommit i sina hem eller trädgårdar. Störtfloden drog med sig bilar medan andra fordon, bland annat en buss, fastnade i vattenmassorna.

”Katastrof av bibliska mått”

– Det här är en katastrof av bibliska mått. Allt är borta, säger Yianna Krikouki, borgmästare i Mandra, till det statliga mediebolaget ERT.

På tisdagen drabbades den grekiska ön Symi av störtfloder, som orsakade stora materiella skador. Katastroftillstånd har utlysts på den drabbade ön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.