Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Båten sjönk 50 meter från land – flera döda är barn

Publicerad

Minst 35 flyktingar, många av dem barn, har drunknat när deras båt sjönk i Egeiska havet på väg från Turkiet till den grekiska ön Lesbos, uppger den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

På lördagen förliste ytterligare en båt med minst 110 flyktingar på väg till den grekiska ön Lesbos.

Minst 35 har hittats döda och nyhetsbyråernas bilder visar döda barn i olika positioner som ligger utspridda längs stranden. Många har flytvästar. En bild visar en ung pojke som bara tycks vara något år gammal, död bland stenarna på stranden, med en näsduk som döljer ansiktet.

Bland de omkomna fanns flyktingar från Burma, Afghanistan och Syrien.

Antal drunknade ökar

Under 2015 drunknade 805 flyktingar under sin resa mellan Turkiet och Grekland och enligt siffror från den Internationella organisationen för migration har det innan lördagens olycka redan drunknat 218 personer bara i januari i år.

Förra året korsade över en miljon människor Medelhavet för att söka skydd i Europa. Många är på flykt undan oroligheter i länder som Irak, Syrien och Afghanistan och resorna sker ofta i sjöodugliga och överfulla båtar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer