Foto: TT & SVT

Många döda i attentat i Kairo

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 människor har dödats vid ett attentat i Egyptens huvudstad Kairo. Enligt egyptiska myndigheter kastades en brandbomb mot restaurangen som också är en nattklubb tidigt på fredagsmorgonen.

På bilder filmade med en mobiltelefon väller tjock rök ut från restaurangen ”Al Sayad” som ligger i stadsdelen Agouza i centrala Kairo. Eldslågor slår ut genom dörren och lokalen ser ut att vara fullständigt övertänd. Nattklubben ligger i källarplanet och saknar nödutgångar och flera av de omkomna ska ha kvävts av brandrök. Förutom de 16 döda ska minst fem personer ha skadats.

Uppgifterna om vem eller vilka som ligger bakom attacken går isär.

”Ett antal maskerade män”

Ej namngivna polisskällor uppgav först för Reuters att gärningsmannen var en tidigare anställd som avskedats från restaurangen. Attentatsmannen var enligt dessa anonyma uppgifter redan identifierad på fredagsförmiddagen.

Samtidigt uppgav statliga medier här i Egypten att attacken ska ha utförts av ”ett antal maskerade män”. Ett ögonvittne intervjuad i statlig egyptisk TV sade att att tre unga män nekats entré till nattklubben, och att männen senare ska ha återvänt på motorcykel och kastat in brandbomben.

Det egyptiska inrikesministeriet uppger att det uppstått ett gräl mellan anställda och personer som ville gå in på på nattklubben, och att polisjakten på gärningsmännen pågår.

Växande säkerhetsproblem

Egypten har ett växande problem med attacker från militanta islamistgrupper som i första hand riktar sina attacker mot landets säkerhetsstyrkor. Under senare tid har attackerna krävt flera civila offer.

Attackerna tog fart efter att Egyptens militär avsatte president Mohammed Mursi från det Muslimska brödraskapet sommaren 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.