Anhängare till aktivisten Jawar Mohammed i Addis Abeba. Foto: TT

Många döda i Etiopien – efter protester mot fredspristagaren

Publicerad

Våldsamma protester har brutit ut i Etiopien i veckan – och över 60 personer uppges ha dödats, rapporterar Reuters.

Det var i tisdags som oroligheter bröt ut i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba och andra delar av regionen Oromia. De senaste två dagarna uppges minst 67 personer ha dödats, rapporterar Reuters och hänvisar till den regionala polischefen. Av de döda ska fem vara poliser.

Bakgrunden till de våldsamma protesterna ska vara att den framstående aktivisten Jawar Mohammed anklagat säkerhetsstyrkor för att mobilisera en attack mot honom, rapporterar AFP.

Jawar Mohammed tillhör folkgruppen oromo, precis som premiärministern och fredspristagaren Abiy Ahmed. Men på senare tid har han riktat kritik mot premiärministerns politik.

Brände premiärministerns bok

Anhängare till Jawar Mohammed har under veckan protesterat mot premiärministern, bland annat genom att bränna upp Abiy Ahmeds nya bok. Oroligheterna har sedan eskalerat under veckan. Enligt Amnesty Internationals utredare Fisseha Tekle har protesterna kommit att resultera i sammandrabbningar mellan etniska och religiösa grupper, rapporterar AFP.

Jawar Mohammed säger, enligt AFP, att han inte utesluter att ställa upp i valet nästa år och menar att Abiy Ahmeds ledarstil börjar påminna om en diktatur

– Hotfullhet är början på ett auktoritärt styre, säger Jawar Mohammed till AFP.

Abiy Ahmed tilldelades nyligen Nobels fredspris ”för hans arbete med att uppnå fred och internationellt samarbete och särskilt för hans avgörande initiativ att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”, enligt Nobelkommitén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.