• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Två män hjälper skadade vid bombplatsen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många döda i explosion i Kabul

Publicerad

Minst 80 människor har dödats och över 350 har skadats när en lastbil med sprängämnen exploderade i diplomatkvarteren i Afghanistans huvudstad Kabul. Anställda vid tyska ambassaden har skadats, uppger Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel enligt Reuters.

Bomben detonerade omkring 8.25 lokal tid, 4.55 svensk tid, mitt i morgonrusningen i huvudstaden. Tidiga rapporter talar om att det framför allt är civila som dödats och skadats, skriver BBC. Myndigheterna uppmanar invånarna att donera blod och varnar för att siffrorna kan stiga ytterligare.

– Explosionen var så enorm att den grävde upp en krater med fyra meters djup, säger Kabuls polischef Hassan Shah Frogh, enligt The New York Times.

Enligt Frogh hade sprängämnena lastats i en tankbil som används för att tömma toalettankar. Sprängladdningen utlöstes i närheten av Zanbaq-torget, ett område där flera ambassader ligger.

Massiva skador på ambassad

Enligt tyska TV-bolaget ARD har den tyska ambassaden fått massiva skador. På framsidan av byggnaden har ett dussintal fönster tryckts in.

Även de franska och kinesiska ambassaderna uppges ha skadats i attacken, men där finns inga rapporter om skadad ambassadpersonal. Sveriges ambassad ligger knappt en kilometer sydväst om den tyska.

– Vi har haft kontakt med den svenska ambassaden och det finns inga drabbade svenskar. All personal på ambassaden är inräknad och ingen har skadats, säger Johanna Westlund på UD:s presstjänst.

Ramadan har inletts

Den muslimska fastemånaden Ramadan har precis inletts. Afghanistans president Ashraf Ghani fördömer attacken.

– Till och med i den heliga månaden Ramadan, en månad av godhet, välsignelse och bön, slutar inte terroristerna att döda vårt oskyldiga folk, säger Ghani i ett officiellt uttalande.

Talibanerna förnekar

Talibanerna förnekar att de ligger bakom dådet, skriver BBC. Nyligen dödades minst 135 soldater och poliser när talibaner i soldatuniformer och bombvästar attackerade en militärbas i staden Mazar-i Sharif.

Sedan de flesta internationella trupper drog sig tillbaka i slutet av 2014 har talibanerna vunnit mark. Talibanerna kontrollerar eller gör anspråk på omkring 40 procent av landet nu, enligt amerikanska uppskattningar, men president Ashraf Ghanis regering kontrollerar alla provinshuvudstäder.

Även IS har en gren i Afghanistan som varit aktiv på sistone. De tog på sig en bilbomb mot en Natokonvoj som passerade amerikanska ambassaden i Kabul 3 maj då minst åtta civila dödades.

LÄS MER: SVT i Kabul: Krigsherren vill slänga ut USA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer