Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Många döda i flygplanskrasch i Kirgizistan

Publicerad

Minst 40 personer har omkommit efter att ett turkiskt fraktflygplan har kraschat i Kirgizistan, uppger lokala myndigheter, enligt nyhetsbyrån Reuters. De flesta uppges vara boende i husen där planet störtade. Lokala myndigheter rapporterar att minst sex av offren är barn.

Piloten har också hittats avliden. Planet var en Boeing 747 av fraktmodell och lyfte från Hongkong. Enligt uppgifter ska det ha kraschat i närheten av flygplatsen som ligger utanför huvudstaden Bisjkek. Enligt de kirgiziska myndigheterna har 40 människor dödats, uppger AP.

– Enligt preliminära uppgifter så kraschade planet på grund av ett fel av piloten, säger Kirgizistans vice inrikesminister Muhammetkaly Abulgaziev.

Kraschen skedde på morgonen, lokal tid, efter att piloten försökt landa i tät dimma. Ett 40-tal byggnader i byn Dacha-Suu förstördes i olyckan, som även orsakade bränder som sedan spred sig i området.

– Planet kraschade in i husen... Det finns ingenting kvar av byggnaderna, människor dog med hela familjer och barn. Många låg och sov, säger ett anonymt ögonvittne till nyhetsbyrån AFP.

– Jag vaknade upp av skarpt rött ljus. Jag förstod inte vad som hände, men det visade sig att taket och väggarna omkring oss började rasa. Jag var så rädd, men täckte min son ansikte med mina händer för att skydda honom från fallande byggdelar, säger Baktygul Kurbatova som bor i byn Dacha-Suu.

Omfattande skador i byn

Flygplanet, en Boeing 747, störtade nära flygplatsen Manas. Fraktflygplanet skulle göra en mellanlandning på flygplatsen, nära staden Bishkek, på väg från Hongkong till Istanbul.

Fem personer fanns ombord på planet. De övriga dödsoffren är människor som bodde i den olycksdrabbade byn.

Cockpit av av fraktplanet träffade ett av bostadshusen i byn Dacha-Suu. Foto: Vyacheslav Oselledko/Afp/TT

– Skadorna på infrastrukturen i byn är omfattande, säger Muhammed Svarov, talesperson för landets räddningstjänst, som varnar att dödssiffran kan komma att stiga.

Flygplatsen stängd

Flygplatsen är tills vidare stängd. Först kom uppgifter att planet kom från Turkish Airlines, men bolaget skriver på Twitter att planet tillhör ett annat turkiskt flygbolag: ACT Airlines.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer