Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Många döda i israelisk räd på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio palestinier uppges ha dödats i samband med en påstådd israelisk militärinsats på Västbanken.

Dödssiffran innebär att torsdagen utgör den dödligaste dagen på åratal i det ockuperade området.

De flesta av offren sköts till döds av israelisk militär i Jenin på norra Västbanken, uppger det palestinska hälsodepartementet.

Våldsamheterna rapporteras ha startat när israeliska soldater tog sig in i ett palestinskt flyktingläger i Jenin på torsdagsmorgonen. Bland dödsoffren finns en 60 år gammal kvinna, enligt palestinska myndigheter som uppger att ytterligare ett tiotal personer har skadats.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har utlyst tre dagars landssorg, skriver den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

”Stoppa terrorattack”

Från palestinskt håll uppges även att tårgas har skjutits in i ett sjukhus i Jenin – anklagelser som Israels försvar nekar till.

– Ingen skjuter medvetet tårgas mot ett sjukhus. Men insatsen skedde inte långt från ett sjukhus och det är möjligt att tårgas kan ha kommit in genom ett öppet fönster, säger en israelisk armétalesperson till nyhetsbyrån AFP.

Israels armé hävdar att man under morgonen genomfört en insats för att gripa militanta islamister och stoppa en terrorattack i Jenin, enligt The Jerusalem Post, och att soldaterna ifråga avfyrade sina vapen först när de blev attackerade.

Armén har nu förberetts för upptrappade våldsamheter i staden, skriver tidningen. Inga israeliska soldater rapporteras ha kommit till skada.

Värsta året sedan 2004

Den senaste tiden har varit ovanligt våldsam på ockuperade Västbanken.

Under onsdagen sköts en 20-årig palestinier från flyktinglägret i Jenin till döds efter att enligt israeliska medier ha knivhuggit en israelisk soldat. Även en 17-årig palestinier dödades under gårdagen efter att ha riktat ett låtsasvapen mot israeliska poliser, skriver tidningen Haaretz.

Våldsamheterna sker i ljuset av tillträdet av Israels mest högerorienterade regering någonsin. Ytterhögerkoalitionen, som har beskrivits som mer religiös och nationalistisk än någonsin tidigare, har utlovat hårdare tag mot palestinierna och att utöka de olagliga bosättningarna på Västbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.