Många döda i självmordsdåd i Kabul

Publicerad

En kvinna sprängde sig vid en minibuss med arbetare. Samtidigt meddelar Nato att insatserna dras ned.

Minibussen färdades på en motorväg som leder till flygplatsen i den afghanska huvudstaden Kabu

–Det har skett ett självmordsdåd nära en minibuss. Det är många döda. Jag kan inte ange exakt antal, sade Kabuls polischef Mohammad Ayoub Salangi till AFP.

Kvinnlig självmordsbombare
Antalet döda i attentatet är minst tolv personer. Åtta av de döda ska ha varit sydafrikanska medborgare, uppger en talesperson från det afghanska utrikesdepartementet, rapporterar AFP.

Arbetarna ska ha arbetat på ett privat företag vid flygplatsen.

Gruppen Hezb-i-Islami har tagit på sig ansvaret för dådet och hävdar att det utfördes av en kvinnlig självmordsbombare, något som bekräftas av afghansk polis.

Kvinnliga självmordsbombare är ovanliga i Afghanistan. Ännu mer ovanligt är det att gruppen tar på sig dåd, enligt AFP. Hezb-i-Islami säger att attacken är ett svar på den anti-muslimska nidfilmen, uppger Reuters.

Nato drar ned på insatser
En talesman för den Nato-ledda Isafstyrkan bekräftar att en explosion ägt rum nära flygplatsen, men att det inte finns några uppgifter om dödsoffer bland styrkans personal.

De Nato-ledda styrkorna drar ner på gemensamma insatser med afghanska styrkor efter en rad insidesattacker där afghanska soldater vänt sina vapen mot de allierade.

”De flesta gemensamma patrulleringar med afghanska soldater och rådgivning kommer endast att ske på bataljonsnivå eller högre upp medan samarbetet i mindre enheter måste utvärderas från fall till fall och godkännas av regionala befälhavare”, säger Isaf i en kommuniké.

Beslutet att dra ned på de gemensamma insatserna är en tillfällig försiktighetsåtgärd, uppger en talesperson från Nato för Reuters.

–Vi ser det som ett tillfälligt och klokt svar med den rådande hotnivån som gäller mot USA efter filmen och attackerna, säger Tom Collins, talesperson för de Nato-ledda styrkorna i Afghanistan, enligt AFP.

Befarar förvärrad situation
Afghanska befälhavare befarar att beslutet att dra in på de gemensamma insatserna kommer att förvärra säkerhetssituationen i Afghanistan.

–Det kommer att ha en negativ inverkan på våra insatser. För tillfället hjälper utländska styrkor oss med logistik, utbildning och luftunderstöd och forslar skadade och döda ut från slagfältet, säger Afzal Aman vid det afghanska försvarsdepartementet, rapporterar AFP.

Den ”övervägande majoriteten” av de 350.000 anställda i de afghanska säkerhetsstyrkorna kommer nu att få klara sig på egen hand när alla gemensamma insatser som är mindre än 800 man starka dras in. Det är inom dessa insatser som merparten av utbildningen ägt rum.

Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond betonade dock att beslutet är ett utkast och än så länge inte påverkar Natos Afghanistanpolitik, som går ut på att afghanska styrkor ska ta över ansvaret över säkerheten i slutet av 2014.

Totalt har 51 utländska soldater dödats av afghanska kollegor som vänt sina vapen mot dem, en 40-procentig ökning jämfört med föregående år. Talibanska infiltratörer beräknas ligga bakom en bråkdel av dödsfallen, övriga tros ha orsakats av bland annat stress och personliga dispyter.

Små konsekvenser för svenskarna
Restriktionerna får inga större följder i den norra delen av Afghanistan där den svenska styrkan är förlagd, säger dess chef, överste Torbjörn Larsson, på telefon till TT.

–De betyder egentligen att vi ska tänka till en extra gång innan vi gör någonting. I praktiken innebär det att när vi ska vara med nya afghanska förband som vi inte känner sedan tidigare, eller som har många nya rekryter, så ska vi vara extra försiktiga.

I norr är attacker där afghaner i uniform vänder sig mot utländska soldater ovanliga. 2010 dödades emellertid två svenska officerare när en person i polisuniform började skjuta

Nidfilmen om Muhammed har inte lett till protester i norra Afghanistan heller, säger Larsson, men enligt honom är svenskarna beredda på eventuella protester som vänds mot dem.

–Vi är mer vaksamma, vi har tittat till kravallutrustningen och sett över vår utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer